Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pol-e-Khomri a világ közepe

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 9. 6:30

Ha ez az állítás földrajzilag nem is igaz, annyiban mindenképpen helytálló, hogy Baghlan tartomány stabilizációját, újjáépítését, a baghlani emberek életét nagyban befolyásoló döntések előkészítésének, és egyeztetésének helyszíne a tartományi székhely: Pol-e-Khomri. Baghlan és Bamyam tartományok között kéthavonta esedékesek a közigazgatási, törzsi és vallási vezetők tárgyalásai.

Ezen a fórumon – amit Jirga-nak hívnak – a közös határszakasz biztonsági helyzetét, a térségben feltárt bányák és a Kabulba vezető alternatív útvonal kereskedelmi, gazdasági és nem utolsó sorban biztonsági kérdéseit vitatják meg. A héten Baghlan tartomány kormányzói hivatalában megtartották a soron következő Jirga-t, – a Jirga hónapokkal korábbra tervezte a mostani tárgyalásokat, de erre a biztonsági helyzet miatt május hónap helyett, csak augusztusban kerülhetett sor – ahol Monshi Majidtól kormányzó vendége volt Bamyam tartomány több közigazgatási és vallási vezetője, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF), Északi Regionális Parancsnokság (RCN) parancsnokhelyettese, valamint az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnoka, Dr. Boldizsár Gábor ezredes.

A megbeszélésen, melynek egyik kiemelt napirendi pontja volt Baghlan úthálózatának fejlesztése is, ugyancsak részt vett az afgán biztonsági szolgálat (NDS) vezetője és a tartomány rendőrfőnöke. Az egyetlen komolyabb forgalom lebonyolítására alkalmas főút Kabul – Mazar-e-Sharif között a Salang-hágón visz keresztül. A Bamyam tartományon át vezető alternatív útvonal tervezését és kivitelezését érintő egyeztetések már több hónapja terítéken vannak. Az új főút rendkívüli fontossággal bír majd a térség kereskedelmi és gazdasági lehetőségeinek kiszélesítésében. Ezzel párhuzamosan, figyelemmel Baghlan tartomány biztonsági faktoraira a projekt bőven ad feladatot az afgán kormányzati és rendfenntartó szervezeteknek és a nemzetközi koalíciós erőknek is. A biztonságot érintő kérdésekben afgán részről felkérés érkezett az ISAF erőkhöz, mivel a térség a földrajzi és kereskedelmi szempontok miatt is fokozott figyelmet igényel. Ez idáig az érintett járásokban csak a magyar katonai tábor (MH PRT) jelenléte nyújtott segítséget a helyi embereknek.

1595905814