Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pompázatos alakulatok, fényes külsőségekkel

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. január 24. 11:33

Január első szombatjától újra a Magyar Honvédség katonái, a Honvéd Palotaőrség tagjai adnak díszőrséget a Sándor-palotánál. A palotaőrség a Nemzeti Honvéd Díszegység része, amelyhez hasonló katonai alegységgel számos ország büszkélkedhet. Ezért, hogy jobban megismerjük hagyományaikat, bemutatunk néhány szomszédos, valamint különleges sajátossággal rendelkező díszelgőegységet. Következzék most sorozatunk negyedik része.

Sorozatunk előző részében Közép-Európából dél felé tekintettünk, még délebbre nézve azonban ott találjuk az etnikailag velünk részben rokon bolgárokat, s a nyelvileg velük rokon macedónokat. A bolgárok türk eredetű, szláv nyelvre váltott, ősi vonásaikat balkáni jegyekkel sajátosan, mesterien elegyítő nemzetet alkotnak. Ennek megfelelően mély gyökerű, színes katonanépnek számítanak.

A monarchikus – azaz a fejedelmi, királyi – államformáik uralkodói és palotaőrségeit a történelmük során saját alakulatként szinte folyamatosan létezett lovasok alkották. A bolgár díszőrség „prototípusát" a nemzeti ébredés nagy korszakában Georgi Obretenov alkotta meg 1876-ban. Ezt követte I. Sándor knyáz (fejedelem) személyes – lovas szablyával és puskával fölszerelkezett, zenekarral kísért − testőrségének megjelenése 1879. július 22-én. E csapat erősödött aztán tovább nemzeti hagyományú jelképekkel (1883-as kalpag, Szent Alexander királyi kitüntetés, 2002 óta az Alexander-csillag) kiegészülve, hogy aztán végleg egységessé váljon.

Ez az egység a történelmi-társadalmi változások közepette változatlan maradt, így a testőrség megalakulásának napja – azaz július 22-e – a mai modern Nemzeti Gárda (bolgárul: Nacionalja Gardejszka Csaszt) névre hallgató alakulat hivatalos ünnepe.

A bolgár érdeklődők először 2003-ban, Georgi napjának előestéjén láthattak ünnepélyes hadi bemutatót, amit egyébként Iskra (azaz Szikra) névre kereszteltek. A szokásostól eltérő harci alakzatok, fegyverrel és anélkül végrehajtott mozdulatsorok olyan látványkombinációt alkottak s alkotnak azóta is, amely méltó módon tiszteleg a bolgár szabadságért és függetlenségért életüket áldozó hősök előtt.

Bár a csapatszerkezet az évek során sokat változott, napjaink díszelgőegysége a mai bolgár államiság jelképrendszerének része. A Nemzeti Gárda szervezetileg nem a hadsereghez, hanem a védelmi minisztériumhoz tartozik, rendeltetése pedig a ceremoniális feladatok ellátása.
A gárda nemcsak saját háborús zászlóval, pecséttel, egyedi jelvényekkel jeleníti meg a nemzeti, katonai hagyományokat, hanem egyik alkotóeleme s ösztönzője is a megújuló bolgár önazonosságnak.

Folytassuk Macedóniával. Már a Kr. e. 7. századból is vannak bizonyítékok egy katonai demokrácia, majd a macedón királyság létére, amely Nagy Sándor uralkodásában érte el tetőpontját, s amelyet pompázatos díszalakulat is fémjelzett, fényes külsőségekkel. Ennek az egyedi – nyelvileg a bolgárokkal rokon – népnek folyton fel kell(ett) mutatnia léte bizonyságait az etnikai ellentétektől terhes, tarka régióban.
Ilyen tanúbizonyság a díszelgőegység díszmenetében is fölfedezhető híres harci alakzat, a makedón phalanx, illetve a pajzs, rajta a Nap-jelképpel. Egyébként a macedón pajzsos katona (hypaspista), illetve a Sarissa-testőrség tagjai az európai történelem klasszikus alakjai közé tartoznak.

Ugyancsak különleges az alakulat címere: a piros mezőben látható koronás arany oroszlán.
Jelenleg a macedón „farkasok" (Volci) jelentik az első számú katonaelitet. Egy csapatba tartoznak a díszgárdistákkal, mégpedig a vezérkar (CGS) kötelékében. A mai értelemben vett nemzeti hadsereg (Armija na Republika Makedonija – ARM) a zsebkendőnyi, ám annál színesebb ország 1991-es – vér nélkül kivívott − függetlensége óta létezik. Hadseregük a térségben 2006-ban elsőként vált hivatásossá és alakított ki szoros civil-katonai kapcsolatrendszert.
Erre utal a milicista-szerű bordó, szemernyős sapka, a bő szárú, roggyantott hegyi csizma s a népi hímzéses deréköv. Ezek sajátos együttest alkotnak a bordó csíkos fehér pantallóval és a szürke zubbonnyal.

(Folytatjuk!)