Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyenruhás bajnokok

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: archív felvételek |  2020. február 2. 8:08

Párbajtőr-világkupa, arany- és ezüstérem az olimpiai kvalifikációs birkózó világbajnokságon. A Magyar Honvédség Sportszázadának katonáival, Siklósi Gergely őrmesterrel, Lőrincz Tamás főtörzsőrmesterrel és Lőrincz Viktor törzsőrmesterrel beszélgettünk.

Siklósi Gergely őrmester, a Budapesti Honvéd Sportegyesület párbajtőrözője első osztályos tanulóként kezdett érdeklődni a sportág iránt. „A szüleimmel este nyolc óra magasságában elsétáltunk egy vívóterem előtt. Csak ott égett már a villany. Figyeltem a vívókat, megtetszett, hogy a késői órákban is mennyire kitartóan sportolnak. Úgy érzem, itt döntöttem el, hogy párbajtőröző leszek" – emlékezett vissza a sportoló. Mint kiderült, más mozgásformákkal is próbálkozott. „Azért is maradtam a vívásnál, mert másban nem vagyok jó. Régebben fociztam, tollas- és kézilabdáztam, még judóztam is, azonban rá kellett jönnöm, hogy ezek a sportágak nem nekem lettek kitalálva. Bár a vívás kicsit amorf mozgásforma és szokatlan sport, nagyon sok koncentrációt, kitartást és persze akaraterőt igényel. Mindemellett kevésbé kell hozzá atletikus alkat" – fogalmazott.

Siklósi Gergely tizennyolc éves koráig Tapolcán vívott. Ez idő alatt a korosztályos versenyeken tizenhárom érmet gyűjtött be, köztük egy egyéni junior Európa-bajnoki címet és három junior világbajnoki bronzérmet. „Hogy melyik érmemre vagyok a legbüszkébb? A legelsőre, amikor Budapesten egy 15-16 éveseknek rendezett Európa-bajnokságon első helyezést értünk el a csapattársaimmal. Felemelő érzés volt számomra, hogy hazai közönség előtt állhattunk fel a dobogó legfelső fokára" – mesélte a sportoló, aki a budapesti BOK Csarnokban megrendezett olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon látványos és eredményes vívással nyert aranyérmet 2019. július 19-én, majd 2019. október 23-án Vuhanban, a 7. CISM Katonai Világjátékokon csapatban második helyezettek lettek.

Már az új év is meghozta a gyümölcsét: január 10-én – 332 induló közül – kimagasló teljesítménnyel nyerte meg a Heidenheimben megrendezett férfi párbajtőr világkupa-versenyt, ezáltal nagy lépést tett a tokiói olimpia felé. „Az egyéni sikereimre kevésbé vagyok büszke, hiszen amikor többen vagyunk, osztozhatunk a boldogságban. Hasonlóképpen, mint most, a heidenheimi világkupán, ahol aranyérmet szereztünk: magabiztosan, fegyelmezetten, egymásban bízva vívtunk."  A Budapesti Honvéd Sportegyesület 22 éves párbajtőrözője elmondta: az a céljuk, hogy megnyerjék a következő világkupát, majd a rá következőt, és így minél jobb pozícióból induljanak az olimpián.

1596074724

Az MH Altiszti Akadémia Sportszázadában szolgáló altiszt honvédelmi miniszteri elismerést vehetett át Szabó Istvántól, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkárától. „Már kiskoromban is vonzott a katonai pálya. Nagyon örültem neki, amikor lehetőségem nyílt csatlakozni a Sportszázadhoz, nem hezitáltam. Azt érzem, hogy egy összetartó közösség tagja lehetek, kifejezetten élvezem, amikor közösen mehetünk éleslövészetre, vagy harcászati foglalkozásra. Élsportolói karrierem után az is lehet, hogy hivatásos katonaként fogok szolgálni" – teszi hozzá az őrmester.

A sikereinek hátterére vonatkozó kérdésre Gergely úgy reagált: elhivatottságának köszönheti az eredményeit. „Igyekszem hallgatni másokra, és nem csak a saját, makacs fejem után menni. Mindig kérdezek a tapasztaltabbaktól, meghallgatom a tanácsaikat és használom a tudásukat. Mindemellett nem csak a sport területén törekszem a fejlődésre, hanem a magánéletben is" – hangsúlyozta a világbajnok.

1596075649

,Lőrincz Tamás főtörzsőrmester egyedülálló karrierje eddigi legnagyobb sikerét aratva nyerte meg 2019. szeptember 17-én a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriáját a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Az olimpiai ezüstérmes sportolónak ez a 13. dobogós helyezése világversenyről, amivel a sportágban magyar rekorder. Világbajnokságokon negyedik érmét nyerte, de most először sikerült aranyat begyűjtenie. „A sportpályafutásom során olyan emberek és edzők álltak mellettem, akik hittek bennem. Azt duruzsolták a fülembe, hogy ezt kell csinálnom, ezt az utat kell választanom, képes vagyok rá. A sikereimet nem csak magamnak köszönhetem, ez egy összetett dolog. Mindig eszembe jut egy-egy pillanat az életemből, gyermekkoromból, fiatalkoromból, fiatal felnőttkoromból. Visszaemlékszem arra is, hogy ki tanította nekem az adott fogást és ki volt az, aki visszaterelt a helyes útra.

A Budapesti Honvéd többszörös Európa-bajnoka Cegléden született, és ott is indult a sportolói pályafutása. „A szüleink döntöttek úgy, hogy levisznek minket a birkózóterembe a testvéremmel. Makacs srác voltam, általában mindig az ellenkező irányt választottam, mint amerre tereltek. Eleinte még a sportágat is elleneztem. Az első óra után hamar megváltozott a véleményem, és ezt azóta sem bántam meg. Több mint huszonhat éve már, hogy először léptem be a birkózóterembe" – emlékezik vissza az első percekre a sportoló. Mint megtudtuk, hamar el kellett döntenie, hogy élsportoló lesz, vagy kitanul egy szakmát. „Az élet és a sors végül mindig úgy alakította, hogy a birkózásnál maradtunk. 14 éves koromban feljöttem Budapestre, akkor indította 2001-ben dr. Hegedűs Csaba a birkózóiskolát, és a heti három-négy edzést kilenc-tízre cseréltem. Talán ez volt a világbajnoki cím és az olimpiai ezüstérem felé vezető út első lépcsőfoka" – tette hozzá az olimpiai kvótát már a négy közé kerülésével megszerző fiatal.  Döntőbeli svéd riválisát, Alex Bjurberg Kessidist méltatva Tamás úgy fogalmazott: nagyon jól ismerte, régebben többször is birkóztak már egymással. „Becsületre méltó versenyző, abszolút kiérdemelte a döntőt. Kiélezett és nehéz pillanatokkal tűzdelt mérkőzés volt. Amikor a dobogó legfelső fokán álltam, hosszú-hosszú évek után újra felcsendült a Magyar Himnusz, ami felejthetetlen pillanat az életemben" – fogalmazott.

1596068548

Tamás, aki főtörzsőrmesteri rendfokozatban a Magyar Honvédség Sportszázadának tagja, érdeklődésünkre elárulta: eleinte azt hitte, hogy pályafutását Cegléd színeiben fogja befejezni, azonban amikor lehetősége nyílt csatlakozni a Sportszázadhoz, ez megváltozott. „Rövid mérlegelés után úgy döntöttünk a testvéremmel, hogy vétek lenne kihagyni ezt az ajánlatot. Nagyon örülök neki, hogy így döntöttünk. Nemcsak a sport területén, hanem aktív éveink után is jövedelmező lehet ez számunkra. Volt előttünk minta, mivel nem mi vagyunk az egyetlenek, akik a sportszázad keretein belül sikereket érnek el. Láttuk, hogyan kell csinálni, végre sikerült nekünk is felzárkózni hozzájuk" – tette hozzá a főtörzsőrmester.

Mint megtudtuk: nem is volt kérdés, hogy Viktorral együtt csatlakoznak a Sportszázadhoz. „Életünket végigkíséri, hogy testvérpárként szinte mindent közösen csinálunk. Amikor egyikőnk egyet balra lép, a másik is arra tart. A sikereink egyik fő összetevője, hogy nemcsak az örömben, hanem a nehéz pillanatokban is ott vagyunk egymásnak. Több ez, mint bármilyen támogatás. Az, hogy egy család vagyunk, plusz erőt ad ahhoz, hogy kitartsunk".

Testvére, Lőrincz Viktor törzsőrmester a Kazahsztánban megrendezett versenyen, 87 kilogrammos kategóriában szerzett ezüstérmet, majd Kínából a 7. CISM Katonai Világjátékokon aranyéremmel terhetett haza, miután a döntőben egy nagyon szoros küzdelmet követően diadalmaskodott azerbajdzsáni ellenfele felett.

1596075649

„Utánpótlásban egy ifjúsági Európa-bajnokságon harmadik helyezést értem el, utána következett egy junior Európa-bajnoki aranyérem. Ekkor döntöttem el, hogy komolyan fogom csinálni. Viszonylag fiatalon, huszonegy évesen már felnőtt világbajnokságon indultam. 2012-ben áttörés volt számomra, amikor megszereztem az első felnőtt világbajnoki érmemet Belgrádban. Utána következett egy hazai világbajnokság, ami maradandó élményt adott. Bronzéremmel gazdagodtam a családom és a barátaim előtt, Magyarországon. 2017-ben sikerült nyernem egy Európa-bajnokságot, ami azért fontos mert hosszú idő után végre döntőt tudtam birkózni, amit meg is nyertem" – sorolja a sportoló, aki mind közül a felnőtt világbajnoki ezüstérmére a legbüszkébb. „Ez a legjobb szereplésem világbajnokságon. A döntő után persze csalódott az ember, elgondolkodik rajta, hogy mit kellett volna máshogy csinálni. A legfontosabb, hogy megvan a két érem, nekem és a testvéremnek, plusz a kvóta, ami egyenes utat jelent az olimpiára" – hangsúlyozza Viktor. Mint megtudtuk, tavaly novemberben már elkezdték az alapozást, tavasszal próbára is teszi magát egy EB-n, amit felkészülési versenyek követnek majd.

A törzsőrmester élsportolói évei után azt is eltudja képzelni, hogy testnevelőtisztként szolgáljon, összekötve egy birkózó edzői pozícióval. „Nagyon örülök neki, hogy csatlakozhattam a Sportszázadhoz, hiszen a birkózás után is van élet. Ez egy olyan életpályamodell, amiben el tudom képzelni magam. A katonaság közel áll a szívemhez, és testhezálló volt számomra. Régebben mindig ilyen összetartó közösségben képzeltem el magam. Nagyon jó volt látni, hogy a honvédos versenyzők milyen szépen szerepeltek a világbajnokságon. Ez számunkra is nagy löketet adott. A sportszázad jó lehetőség, a továbbiakban is szeretnék ott is helyt állni úgy, mint a birkózószőnyegen" – hangsúlyozza Lőrincz törzsőrmester. „Úgy gondolom, az emberek életében mindig vannak mélypontok és hullámvölgyek, viszont mindig arra kell gondolni, hogy ezekből is van kiút. Az elmúlt évek nekem sem voltak egyszerűek, most mégis itt vagyunk sikerekkel a hátunk mögött".

Az olimpiai kvalifikációs birkózó világbajnokságon nyújtott bravúros teljesítményükért a Lőrincz fivéreknek Benkő Tibor honvédelmi miniszter elismerést adott át 2019. szeptember 24-én, a Honvédelmi Minisztériumban.

1596069041
Címkéksport