Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szeretek nőként honvéd középiskolás lenni”

Szöveg: Szűcs László |  2018. március 4. 8:41

Magyarországon évről évre egyre több hölgy vállal feladatot a Magyar Honvédségnél. Nőnapi portré-összeállításunkban olyan hölgyeket mutatunk be, akik a haza szolgálatára esküdtek fel.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a katonaszakma nem igazán nőies, s a hölgyeknek inkább hozzájuk jobban illő hivatást kellene választaniuk. Vannak azonban olyanok, akik már egészen fiatalon rácáfolnak erre az állításra. Amikor Lazányi Bernadett két évvel ezelőtt, végzős általános iskolásként pályaválasztás előtt állt, nem is volt kétséges számára, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba jelentkezik továbbtanulni. „Mindig is kedvenc tantárgyaim közé tartozott a tesi, így mindenképpen egy olyan iskolát kerestem, ahol ezt kamatoztatni tudom. Amikor megláttam a honvéd középiskola leírását a felvételi tájékoztatóban, azonnal tudtam hogy itt a helyem. De igazából az iskola nyílt napja győzött meg. A diákok alaki bemutatója és minden, amit ekkor láttam, arra ösztönzött, hogy beadjam a jelentkezésemet" – mondja a jelenleg 10. évfolyamos ifjú hölgy, aki szerint nagyon nehéz volt a felvételi, hiszen a pszichikai teszt és a motivációs elbeszélgetés mellett egy komoly fizikai felmérőt is teljesítenie kellett, de szerencsére a többszörös túljelentkezés ellenére azon diákok között lehetett, akik 2016 szeptemberében megkezdték tanulmányaikat a Kratochvilben.

Bernadett elárulja: szülei támogatták döntését, amiben talán az is közrejátszott, hogy édesapja unokatestvére is katona. „Nagyon sokat mesélt nekem arról, hogy milyen nőként a Magyar Honvédség tagjának lenni. Tetszett, amit hallottam" – meséli a honvéd középiskola tanulója.

1599182697

Lazányi növendék szerint az iskolában eltöltött eddigi másfél tanév alatt bebizonyosodott, hogy jó döntést hozott. „Szeretek ide járni. Nagyon jó, hogy tanuljuk a katonai alapismeretek tantárgyat, és az is, hogy gyakorlati órákon, menetgyakorlatokon, lövészeti foglalkozásokon, alaki bemutatókon veszünk részt" – mondja Bernadett, aki a tanórákon kötelezően viselendő formaruhát, valamint az ünnepségeken hordandó díszegyenruhát is nagyon szereti.

„Szeretek nőként honvéd középiskolás lenni! Annak ellenére, hogy a tanárok semmi különbséget nem tesznek lányok és fiúk között. Ugyanolyan elvárások vannak velünk, mint a srácokkal szemben. Én egyébként sokszor kérem a fiúk segítségét mind a tanulásban, mind pedig suli után, az edzések során" – meséli Lazányi Bernadett, aki elárulja azt is, hogy tavaly a nőnapon a fiúk – egy szál virág mellett – egy egyedi, fegyver formájú kulcstartóval, valamint egy jegyzettömbbel lepték meg a lányokat. S valószínűleg idén is valami hasonló meglepetésre készülnek…

Bernadett azt sem titkolja, hogy már most a továbbtanuláson gondolkodik. Érettségi után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szeretne jelentkezni, minden vágya az, hogy az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltje legyen.

Fotó: Lazányi Bernadett magánarchívuma