Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prágai tavasz: több áldozat volt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 12. 9:42

A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig jelzettnél tizennéggyel több áldozata volt Csehszlovákia 1968-as megszállásának. A Varsói Szerződés tagállamai – köztük Magyarországgal – által nyújtott “baráti segítség” következtében 108-an vesztették életüket.

A cseh történészek kutatásainak új adatait szerdán közölte újságírókkal Milan Bárta, a csehországi nemzeti emlékezet intézetének történésze.

Az prágai székhelyű intézmény – hivatalos nevén a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete – az idén kezdte meg működését.

“Az áldozatok új számát a korabeli dokumentumok – rendőrség, ügyészség, egészségügy és a hadsereg – részletes áttanulmányozása alapján állapítottuk meg. A korábbi adat abból az összefoglaló jelentésből származott, amelyet 1968 decemberében egy különbizottság terjesztett Csehszlovákia Kommunista Pártjának vezetése elé" – mondta Bárta.

A történész elmondta: a korabeli jelentést alapvetően a rendőrség és a katonai ügyészség dolgozta ki. Tisztességes munkát végeztek, de nyilvánvaló, hogy nem lehetett mindenhez hozzáférésük, s nem mindenről voltak információik. Ez az összefoglaló jelentés 1968 augusztus 21. és december 17. közötti áldozatokat tartalmazza.

A szovjet hadsereg ideiglenes csehszlovákiai tartózkodásáról 1968 őszén aláírt kétoldalú szerződés után a megszálló csapatok által elkövetett törvénysértéseket egy külön kormányzati megbízott felügyelte, s az eseteket – beleértve a számos közlekedési balesetet is – a katonai ügyészség vizsgálta ki.

“Az áldozatok számának növekedése azzal magyarázható, hogy a jelentésben több olyan incidens is le van írva, amelynek cseh szereplői még csak “súlyos sérülést szenvedett személyként" vannak említve, de sérüléseikbe december 17. után belehaltak. Logikus, hogy ezeket a személyeket is a megszállás áldozatainak kell tekintenünk" – magyarázta a történész.

A “prágai tavaszként" világszerte elhíresült 1968-as csehszlovákiai reformévvel, illetve a megszállással – amelyet később a kommunista sajtó “baráti segítségként" emlegetett csak – kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket a cseh nemzeti emlékezet intézete augusztusban, a Varsói Szerződés hadseregei csehszlovákiai bevonulásának a 40. évfordulója alkalmával egy könyvben is megjelenteti.

A Varsói Szerződés öt tagállamának – Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK, Szovjetunió – hadseregei mintegy 600 ezres létszámban 1968 augusztus 20-ról 21-re éjjel lépték át a csehszlovák határokat, s hogy erőszakkal vessenek véget az Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkár nevével fémjelzett reformfolyamatnak és liberalizációnak. Míg négy ország katonái néhány héten belül kivonultak az országból, s szovjet hadsereg tartózkodását szerződéssel törvényesítették, s a mintegy 90 ezer szovjet katona végül is 23 évig maradt “ideiglenesen" Csehszlovákiában.