Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb szerb háborús főbűnöst fogtak el Belgrádban

Szöveg: mno.hu/honvedelem.hu |  2008. június 12. 9:56

Tizenhárom évvel a boszniai háború után került kézre Banja Luka egykori parancsnoka, Stojan Zupljan, akit hamarosan átszállítanak a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe. Rajta kívül még három, háborús bűnökkel vádolt szerb vezetőt köröz az ENSZ-törvényszék.

„Az akciót a szerbiai rendőrség és a titkosszolgálat hajtotta végre. 72 órán belül kiadjuk a Nemzetközi Törvényszéknek" – nyilatkozta a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi különleges törvényszék szóvivője.

Zupljan egyike volt a négy legkeresettebb délszláv háborús bűnösnek. A vád szerint csapatai horvát és bosnyák civileket mészároltak le Banja Lukaban. Tízezer embert deportáltak Bosznia szerbek lakta területéről, közülük ezreket végeztek ki a fogolytáborokban.

Az ENSZ-törvényszék Radovan Karadzic, a boszniai szerb köztársaság volt elnöke, Ratko Mladic volt hadseregparancsnok és Goran Hadzic, a krajinai szerbek volt vezetője letartóztatását várja még a szerb vezetéstől. Az Európai Unió bővítési biztosa az uniós csatlakozás fontos lépésének nevezte Zupljan elfogását.