Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb magyar mentőcsapat indul Mianmarba

Szöveg: mr1-kossuth.hu/honvedelem.hu |  2008. június 12. 11:24

Szombaton újabb magyar mentőcsapat indul el Mianmarba, mégpedig a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Debreceni Egyetem Különleges Orvosi Mentőcsapatának tagjai. Gyógyszereket és orvosi műszereket visznek magukkal. A nyolc orvosnak lesz dolga bőven, hiszen a térségben több mint 2 millióan számítanak a segítségre.

A hivatalos adatok szerint több mint 130 ezer ember halt meg vagy tűnt el Mianmarban május első napjaiban, amikor az ország déli részét letarolta egy ciklon. Több mint másfélmillió ember vált hajléktalanná. A legtöbb kárt szenvedett településeken kolerajárvány tört ki. Nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertőtlenítőszer. Az emberek esővízzel oltják szomjukat. Az áldozatok 40 százaléka gyermek.

A burmai katonai vezetés a katasztrófa után 3 hétig nem engedett be segélymunkásokat a térségbe, majd az ENSZ-főtitkár látogatása után enyhült a helyzet. De a múlt héten az amerikai haditengerészet segélyszállítmányai rakománnyal tele fordultak vissza, mert a mianmari vezetés nem fogadta a hadihajókon érkező segítséget. A katonai kormány hivatalos sajtója szerdán már több mint 900 külföldi segélymunkás bebocsátásáról adott hírt.

Közép-Európából eddig egyedül a Magyar Református Szeretetszolgálat és a debreceni egyetem különleges orvosi mentőcsapata kapott hivatalos segélyezési vízumot. A 6 orvos és 2 segítő szombaton indul Burmába és a tervek szerint 10 napig maradnak.