Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Videók és dokumentumok a terrorszervezetről

Szöveg: mti/honvedelem.hu<br /> |  2008. június 12. 11:33

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának másfél évvel ezelőtti állapotáról adnak képet azok a dokumentumok, amiket a napokban az egyik főhadiszálláson találtak.

Az al-Kaida iraki szárnyának szervezetét, parancsnoki láncolatát és szabályzati rendszerét részletesen leíró dokumentumok jutottak a CNN amerikai hírtelevízió birtokába. A nagy mennyiségű írásos anyagot és videofelvételt az iraki al-Kaida al-Anbár tartománybeli főhadiszállásán találta egy, az Amerikai Egyesült Államokat támogató iraki milícia.

Fárisz Abu Asszám, a terrorszervezet tartományi vezetőjének aktáira és számítógépeire másfél évvel halála után akadtak rá. Az iraki al-Kaidáról szóló anyagokat az iraki katonák adták át az amerikai hadseregnek és a hírtelevíziónak.

“Ez egyfajta teljes fénykép az al-Kaida iraki szárnyáról, abból az időből, amikor a szervezet még ereje teljében volt" – mondta Patrick Driscoll, az amerikai hadsereg bagdadi szóvivője.

A hírtelevízió szerint a dokumentumok között egyebek mellett fizetési jegyzékek vannak több száz felkelő nevével és olyan űrlapok, amelyeket a szervezetbe jelentkezők töltöttek ki. A felvételi rosta négy hónapig tartott, ezalatt a jelöltek tüzetes vizsgálaton estek át.

Az al-Kaida egyébként minden nyilvántartást gondosan megőrzött: a megsemmisítendő ellenfelek listáját, bebörtönzött tagjainak jegyzékét ítéletükkel együtt és olyan személyek telefonszámát, akik információkat adtak az amerikaiaknak a szunnita lázadókról.

Nyolcvan videofelvétel is előkerült, többségük túszok lefejezését dokumentálja, és korábban nem hozták nyilvánosságra az interneten.

Találtak az amerikai hadsereg elleni nagyszabású hadműveleti tervet is, amelynek első fázisát 2006 elején léptették életbe, második szakasza három hónappal később kezdődött. Az amerikai erők harcképességének gyengítését szolgáló célpontok “az utánpótlási vonalak, a hidak, a helikopterek és landolási övezeteik" voltak.