Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Precizitás és gyorsaság

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 24. 14:32

Szakfelkészítésen vett részt MH Logisztikai Mentor Csoport harmadik váltásának állománya a magyar haderő legnagyobb logisztikai egységénél, a kaposvári székhelyű MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél.

1595914546
A harmadik váltás januárban kezdte meg a kötelékkiképzést Szolnokon, a MH Béketámogató Kiképző Központ Bázisán. Itt ismerkedtek a katonák az afganisztáni hadszíntér körülményeivel. Ezt követően Horvátországba utazott a Král Attila alezredes vezette csoport, hogy találkozzon a – május végén a műveleti területre kitelepülő, az alegységben résztvevő – másik nemzet állományával, megismerje eszközeit, szabályzóit.

A kiképzés február végén a kaposvári logisztikai ezrednél folytatódott. Az alakulat logisztikai és kiképzési főnökségei olyan felkészítési tervet állítottak össze, amely alapján a módszertani foglalkozásokon a leendő mentorok felkészülnek a rájuk váró feladatokra.

A Logisztikai Mentor Csoport állománya Afganisztánban előreláthatólag mintegy 700-1000 afgán katona kiképzését végző zászlóalj logisztikai kiképző tisztjeinek, tiszthelyetteseinek mentorálását fogja végezni. Ahhoz, hogy segíteni tudják az Afgán Nemzeti Hadsereg szakbeosztású katonáit, elengedhetetlen az, hogy felfrissítsék, illetve új információkkal gyarapítsák szakmai tudásukat. Erre a legmegfelelőbb hely a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztika Ezred, amelynek alaprendeltetéséből adódó feladata a külhoni missziók ellátása, hazai szállítások végrehajtása, nemzetközi felajánlások nemzeti támogató elemeinek biztosítása, valamint gyakorlatok, kiképzések valós biztosítása.

A kiképzésen az üzemeltetés, karbantartás, technikai kiszolgálás, javítás kapta a fő hangsúlyt. A Logisztikai Mentor Csoport szakfelkészítése a kaposvári ezred életében nem újdonság. Az elmúlt év második felében a somogyi megyeszékhelyen készült fel a jelenleg szolgálatban lévő MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán második váltása is.

 
1595914546
 
1595914546

 
 (Szöveg és fotó: Kátai Róbert százados)