Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Puma egy-egy, felszállásra kész!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Snoj Péter archív felvétele |  2022. szeptember 1. 18:05

Kiszámítható karrier, kiemelkedő szakmai tudás – nem mellesleg pedig izgalmas, élményeket adó szolgálat: Gripen-vadászpilóták beszéltek élményeikről a Spirit FM „Katonadolog” című műsorának szeptember 1-jei, csütörtöki adásában.

20220901_katonadolog

Szabó Tamás őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Harcászati Kiképző Repülőszázadának kiképzőközpont-parancsnoka és Szentendrei Dávid százados, Gripen vadász- és bemutató pilóta összesen 2500 repült órával büszkélkedhetnek. Élménybeszámolójukból a rádióhallgatók egyebek mellett megtudhatták, hogy a megfelelő képességek (és orvosi alkalmassági) birtokában körülbelül négy-öt év alatt válhat az emberből vadászpilóta.

„Várjuk a fiatalokat, jelentkezzenek minél többen vadászpilótának, akár érettségi után, akár már meglévő diplomával. Sőt, egyre inkább nyitunk majd a középiskolások felé is, hogy minél hamarabb megszerettessük velük a repülést. Az interneten, a megfelelő keresőszavakat beütve mindenki megtalálja a jelentkezés módját, a vonatkozó linkeket, illetve a megfelelő tájékoztatót is. Természetesen a sokrétű repülőorvosi alkalmassági vizsgálat során kiderül, ki az, aki fizikailag és mentálisan is alkalmas erre a nagy felelősséggel járó, izgalmas feladatra. Az se keseredjen el, akiből esetleg nem lehet vadászpilóta, hiszen például légi irányítóként, vagy a földi kiszolgálószemélyzet tagjaként is közel lehet maradni a repüléshez. Nem is olyan régen beszélgettem nyugállományú pilótákkal és azt mondták: ha újrakezdhetnék, ugyanezt a hivatást választanák” – mondta Szabó Tamás őrnagy. Hozzátette: természetesen csak a kiképző repülések megkezdésekor derül ki, hogy a jelöltnek valóban van-e affinitása a repüléshez.

gripen_5

A riporter kérésére Szentendrei Dávid százados képzeletbeli felszállásra jelentkezett angolul (lefordítva: „Puma egy-egy felszállásra kész”) majd kifejtette, hogy a voltaképpen a hobbija a munkája.

„Nagy felelősséggel jár, de nem szabad, hogy ez rányomja a bélyegét a feladat végrehajtására. Szerencsére a kiképzés úgy épül fel, hogy mire ide eljut az ember, már tudja kezelni saját felelősségi körét. A felszálláshoz közeledve minél inkább kizárjuk a külső (zavaró) tényezőket, az eligazítás alatt pedig minden lehetséges forgatókönyvet pontosítunk” – mesélte a százados.

Az adásban szóba került a Top Gun című film közelmúltban bemutatott folytatása. A Gripen-pilóták szerint a filmen ugyan nagyon szép felvételeket láthattak és az alkotók megpróbálták minél inkább közelebb hozni a történéseket a valósághoz, de nyilván ezen a téren ez „nagyon nehéz.” Mindenestere a légierőnek és a Magyar Honvédségnek mindenképpen jó reklám.