Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pupp Noémi szakaszvezető és Fojt Sára tizedes olimpiai bronzérmes

Adolf Balázs tizedes hatodik, Csizmadia Kolos szakaszvezető hetedik helyet szerzett a kajak-kenu 500 méteres döntőiben

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI | Fotó: MTI/Kovács Tamás, MTI/Czeglédi Zsolt |  2024. augusztus 8. 14:28

Nagyszerű versenyzéssel, két katonasportolóval a hajóban bronzérmet nyert a magyar női kajak négyes a párizsi olimpián.

2024.08.8. A bronzérmes Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra (j-b) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében

Az 500 méteres távon a Pupp Noémi szakaszvezető, Fojt Sára tizedes, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar hajó kedden előfutamából másodikként közvetlenül a csütörtöki döntőbe jutott, ahol nagy meglepetést okozott azzal, hogy harmadikként ért célba.

A táv első felében ötödikként haladt a magyar hajó, de féltávnál már harmadik volt, és ezt a pozícióját nagy versenyben meg is őrizte. Az első két helyen az új-zélandiak és a németek végeztek.

2024.08.08_Párizs_olimpiai boronzérmes_női_kajak_négyes_mti_Kovacs_Tamás_2

Pupp Noémi szakaszvezető a bronzérem feletti hatalmas örömében idézte fel a finálét.

„Nagyon jól elkaptuk a rajtot és úgy érzem, hogy távolságon belül voltunk az új-zélandiakkal is. Azt beszéltük meg, hogy korábbra hozzuk a hoppot, ezzel próbálunk előnyt szerezni, mert tudtuk, hogy a táv második fele a miénk lesz. Az persze a végén látszott, hogy kicsit szétestünk, de az utolsó 50-100 méteren már mindenki csak csapkod és alig várja, hogy beérjen, mert majd kiesik a hajóból” – fejtette ki Pupp, akinek nővére, a párizsi játékokon ötödik cselgáncsozó, Pupp Réka a helyszínen szurkolt. „Nekem nagyon sokat jelent a jelenléte és az, hogy egy csalódás után is itt van és támogat. Sajnos még nem tudtam vele beszélni, de láttam a lelátón és kimutattam neki, hogy ez a bronzérem az övé is” – nyilatkozta az MH Sportszázad immár olimpiai érmes kajakozója.

„Miközben az eredményhirdetésre öltöztünk át, mondtam a lányoknak, éjszaka megálmodtam, hogy nekem lesz egy érmem az olimpiáról. Nem tudtam, milyen és melyik számban szerezzük, de azt igen, hogy nekünk innen medállal kell hazamennünk” – nyilatkozott az éremátadó után Fojt Sára tizedes. „Nagyon örülök, hogy ez összejött. Valamilyen szinten magunknak is meglepetést okoztunk, mindenki másnak pedig még jobban” – tette hozzá a Sportszázadban szolgáló katonasportoló.

Magyarázatként annyit fűzött hozzá, hogy a csapat tagjai elhitték, bennük van a dobogó, és ez volt a kulcs a bronzéremhez.

2024.08.08_katonasportolok_montazs

A nap két másik 500 méteres döntőjében a kenu ketteseknél az Adolf Balázs tizedes, Hajdu Jonatán egység a hatodik helyet szerezte meg, míg a Nádas Bence, Csizmadia Kolos szakaszvezető, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású kajak négyes a hetedik helyen végzett.

Kiss Ágnes szakaszvezető, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Heim Géza 4. Területvédelmi Zászlóalj katonája a női kenusok 200 méteres reményfutamából bejutott a szombati középdöntőbe.

Az Észak-párizsi Arénában a körvívással megkezdődtek az öttusaversenyek. Itt két katonasportolónak is szurkolhatunk: Bőhm Csaba tizedes és Guzi Blanka szakaszvezető mindketten az MH Sportszázad tagjai.