Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radarünnep Veszprémben

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. február 6. 14:58

„Innovatív, kreatív és proaktív felfogás mentén működő haderőt kell év végéig kialakítanunk és ehhez a rádiótechnikai csapatoknál tapasztalható elhivatottságra, az újdonságokhoz való állandó alkalmazkodóképességre van szükségünk” – fogalmazott Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Veszprémben, a rádiótechnikai csapatok fegyvernemi napja alkalmából, február hatodikán, hétfőn rendezett ünnepségen.

A rendezvényen felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredesnek, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét, melyben a vezérezredes szólt az elmúlt év szervezeti változásairól, kiemelve: az átalakítás célja a vezetési rendszer és a technikai rendszer világos elkülönítése volt.

1595931030
Benkő vezérezredes szerint a radarosok egyedülálló és mással nem pótolható szakmai tevékenységet végeznek; munkájuk során a folyamatos, rádiólokációs felderítéssel biztosítják hazánk légterének védelmét.

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy számára mindig is kiemelt jelentőségű volt a fegyvernemek megünneplése.

„ A rádiótechnika szerintem 20. század egyik leggyorsabban fejlődő tudományága. A villámgyors technikai fejlődés a katonai szférában gyökeresen változtatta meg a honvédelemről és katonai műveletekről kidolgozott felfogást és gyakorlatot. Önök ennek a dinamikusan változó technikának működtetői és ezért minden tiszteletet megérdemelnek" – fogalmazott a vezérőrnagy.

Hozzátette: a Magyar Honvédség működésében és gondolkodásában drasztikus lépésváltás fog bekövetkezni idén, mert „a körülmények erre kényszerítik".

Fekete László nyugállományú ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főiskolai tanára beszédében ismertette a nemzetközi és a hazai radartechnika kialakulásának történetét, majd ezt követően Domján László vezérőrnagy, Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, valamint Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka elismeréseket és emléktárgyakat adtak át.

Az ünnepséget a Honvéd Együttes férfikarának műsora zárta.

 

1595931030

Fotó: A szerző felvételei