Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rádióadás a Dontól

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. június 21. 14:54

A hősökről való közös megemlékezés és a megbékélés jegyében amatőr rövidhullámú rádióforgalmazással, katonákat, civileket tömörítő túrával is emlékeznek majd a Don-kanyarban hetven esztendeje lezajlott ütközetekre. A kapcsolatfelvétel főpróbája zajlott le június 21-én, csütörtökön Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) udvarán, valamint a Don menti Liski falunál.

1595937646
„Zdesz Budapest, gavarit Tibor Novák!"  – röppent fel az éterbe az üzenet, majd a Don menti Liski falu felől érkezett vissza a válasz: „Zdesz Voronyezs, atvicsájet Miklós Lazin!"  Mintha csak a Széll Kálmán tér és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közötti telefonbeszélgetés zajlana – kristálytisztán értenek szót egymással a Budapest Fővárosi, illetve a Voronyezsi Rádióamatőr Klub tagjai.

Nagy jelentőségű az esemény, hiszen a 2. magyar hadsereg 1942–43-as kintléte óta nem történt efféle kapcsolatfelvétel. Az ötletet dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese, egyben a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub tagja és klubtársa, Lázin Miklós adta. A megvalósításhoz szükséges híradókocsit az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, a próbához szükséges helyet pedig a HM HIM biztosította.

Annak érdekében, hogy a kapcsolat létrejöjjön, egy hagyományőrzőkből, roncskutatókból és amatőr rádiósokból álló csoport elutazott a Don folyó mentén elterülő korabeli hadszíntérre, a Voronyezstől hozzávetőlegesen 150 kilométerre fekvő Liski nevű faluhoz. Itt egyrészt tisztelegtek a hősi halált halt magyar és orosz katonák emléke előtt, illetve – a Voronyezsi Rádióamatőr Klub segítségével – felvették egymással a kapcsolatot: június 21-én, csütörtökön 8 óra 30 perctől több ízben is szót váltott egymással a két állomás.

Az események hadtörténeti hátterét a HM HIM-ben  a korszak szakértője, dr. Számvéber Norbert őrnagy, hadtörténész világította meg.

1595937646

 Fotó: Dévényi Veronika