Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétapajzs Varsó nélkül?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. április 2. 6:01

Bár az amerikai vezetés továbbra is számít arra, hogy nem futnak zátonyra a Lengyelországgal az elfogórakéták telepítéséről folytatott egyeztetések, ezek nélkül is hasznos lehet az a radarállomás, amelyet Csehországba készül telepíteni – hangsúlyozta Henry Obering altábornagy, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség vezetője a szenátus katonai bizottsága előtt.

Akkor is meg akarja megvalósítani a rakétavédelmi pajzs Csehországba tervezett elemét az Egyesült Államok, ha a pajzs másik kelet-közép-európai tagjáról nem jön létre a megállapodás Lengyelországgal – mondta egy amerikai illetékes helyi idő szerint kedden Washingtonban egy szenátusi meghallgatáson.

Bár az amerikai vezetés továbbra is számít arra, hogy nem futnak zátonyra a Lengyelországgal az elfogórakéták telepítéséről folytatott egyeztetések, ezek nélkül is hasznos lehet az a radarállomás, amelyet Csehországba készül telepíteni – hangsúlyozta Henry Obering altábornagy, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség vezetője a szenátus katonai bizottsága előtt. A csehországi radarállomás önmagában is “hatalmas lehetőségeket" képvisel, és a berendezés segítségével gyűjtött információkat az Egyesült Államok és a NATO rakétavédelmi rendszerei a tervezett európai rakétavédelmi rendszertől eltérő célokra is felhasználhatnák – mondta Obering.

Amerikai és cseh nyilatkozatok szerint a radarállomásról szóló megállapodás napokon belül végleges formát ölthet, Mirek Topolánek cseh miniszterelnök szerint akár már a szerdán kezdődő bukaresti NATO-csúcson elhangozhat az erről szóló bejelentés. A Lengyelországgal folyó tárgyalások ezzel szemben akadoznak.