Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétatámadás érte Etiópiát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. november 15. 16:52

Rakéták csapódtak be november 13-án, péntek éjjel két repülőtéren Etiópia északi részén, a harcok sújtotta Tigray tartománnyal szomszédos régióban – közölték kormányzati forrásból.

A két támadás célpontja a Tigraytól 100 kilométerre délre fekvő Gondar repülőtere és Amhara tartomány Tigraytól nagyjából 200 kilométerre fekvő székhelyének, Bahir Darnak a reptere volt. Helyszíni beszámolók szerint Gondarban megrongálódott a terminál épülete. Kórházi források szerint két katona meghalt, 15 megsebesült a rakétacsapásban. A hatóság kordont vont a repülőtér köré, és az Ethiopian Airlinesnak a két városba irányuló belföldi járatait törölték.

A kormány a Tigray tartományt irányító, a központi hatalom ellen fegyveres harcot folytató szervezetet, a Tigray Népi Felszabadítási Frontot (TPLF) vádolta a támadással. „Legitim célpont minden olyan repülőtér, ahonnan támadják Tigray tartományt” – közölte Debretsion Gebremichael, a TPLF elnöke, hangsúlyozva, hogy lakott területet nem ért támadás. Több száz ember halt meg a TPLF és az etióp hadsereg között zajló, 11 napja kirobbant harcokban.

Abiy Ahmed etióp kormányfő azután döntött a hadsereg bevetéséről, hogy a TPLF fegyveresei állítólag megtámadtak két laktanyát a régióban.