Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétavédelmi rendszer helyett légvédelmi rakéták

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 7. 13:47

Az amerikai kormányzat légvédelmi rakéták telepítését ajánlotta fel Lengyelországnak, cserében azért, hogy lemondott tíz elfogó rakéta telepítéséről lengyel földön egy átfogó európai rakétavédelmi rendszer keretében. Az ajánlat értelmében lengyel területen SM-3-as típusú rakétákat telepítenének.

Ezt Varsóban közölte Stanislaw Komorowski nemzetvédelmi miniszterhelyettes, aki a múlt héten tárgyalt Washingtonban arról, hogy a visszavont rakétavédelmi rendszer helyett az amerikaiak miként vehetnének részt a kelet-közép-európai ország légvédelmi rendszerének a fejlesztésében.

A közeli jövőben Joe Biden amerikai alelnök is tárgyalásokat folytat e témakörben Lengyelországban. Szóba kerül majd az a lehetőség is, hogy Washington Patriot légvédelmi rakétákat szállítana lengyel szövetségesének, és a hordozóeszközöket éles, nem pedig gyakorló robbanófejekkel látnák el – mondta el a lengyel nemzetvédelmi tárca helyettes vezetője.

Az SM-3-as rakéta a ballisztikus rakéták mellett a kis és közepes hatótávolságú rakétákat is képes megsemmisíteni a légtérben.

CímkékKAIArakéta