Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy líbiai MiG-23-as vadászgép

Szöveg: JETfly |  2009. október 7. 14:43

A Tripoliban megrendezésre kerülő LAVEX-2009 (Libyan Aviation Exhibition) sem múlik el katasztrófa nélkül, mivel a mai napon, bemutató repülés közben lezuhant a líbiai légierő egyik MiG-23 Flogger vadászgépe.

Az eddig közölt információk szerint a repülőgép a kiállítás helyszínétől két kilométerre csapódott a földbe, a katasztrófában a pilóta is odaveszett.

A harmadik generációs MiG-23 gyártása 1970-ben vette kezdetét, egészen 1985-ig gyártották, több mint 5000 darab készült el belőle. A típus különböző modifikációi jelenleg is szolgálatban állnak számos ország légierejében, mint például Algéria, Angola, Kuba, Etiópia, Srí Lanka és Vietnám.

A MiG-23-as tipus a Magyar Légierőben is szolgált. 1997-ben vonták ki a hadrendből, és selejtezték le a gépeket (9 db MF, 2 db UB). A többség a Pápai repülőtér betonján van lenyűgözve és részlegesen betakarva. A 06-os oldalszámú MF és a 15-ös UB a szolnoki repülőskanzenban, valamint a 12-es szintén Szolnokon, a 20-as oldalszámú UB pedig a keceli Pintér Művek Hadtörténeti Múzeumban található meg.