Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rálőtt a parancsnokára egy osztrák katona Bécsújhelyen, de ő vesztette életét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 8. 10:12

Egy fiatal sorkatona meghalt, amikor lövöldözés alakult ki a bécsújhelyi katonai támaszponton. Az osztrák rendőrség szerint egy parancsnok és az egyik őr vitája torkollott tűzpárbajba, amely során a sorkatona életét vesztette. A hatóságok szerint nem ez volt az első eset, hogy a közkatona erőszakosan lépett fel, egykori iskolatársai ugyanakkor intelligens, nyugodt embernek írták le a 20 éves áldozatot.

A bécsújhelyi (Wienerneustadt) katonai repülőtéren tűzharc alakult ki az egyik őr és felettese között pénteken. Nem sokkal reggel hét óra előtt értesítette a rendőrséget az Osztrák Fegyveres Erők egyik tagja, hogy a helyi laktanyában lövések dördültek, egy halottról és egy sebesültről számolt be a rendőrség szóvivője. Hozzátette, a túlélő sérüléseit ellátták, és megkezdték a kihallgatását.

Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint már korábban is előfordult, hogy a két katona összeverekedett. Péntek reggel ismét nézeteltérés alakult ki közöttük, és a 20 éves sorkatona rálőtt a parancsnokára. Utóbbi viszonozta a lövéseket, és halálosan megsebesítette támadóját.

A támaszpontot védő őr-egység négy katonából áll, de mindig csak az egyiküknek, illetve parancsnokuknak van fegyvere. Az eset idején szolgálatot teljesítő három fegyvertelen katonának nem esett baja. Az osztrák közvéleményt megdöbbentették a történtek, különösen, mivel sajtóértesülések szerint a közkatona ellen már korábban eljárás indult családon belüli erőszak gyanújával. Az is előfordult, hogy őrségváltáskor megfenyegette a kollégáit.

A rendőrség nem adott ki további információt azzal kapcsolatban, hogy ezek után a támadó miként kerülhette el a leszerelést.

Az osztrák Kronen Zeitung online kiadása szombat reggel arról számolt be, hogy az áldozat, a 20 éves Konstantin G. az alsó-ausztriai Krumbachban született, és az érettségi vizsga után rögtön jelentkezett az osztrák hadseregbe. Konstantin G. a helyi futballklub tagja volt, emellett szeretett teniszezni. Egykori sport- és iskolatársai intelligens, nyugodt embernek ismerték.