Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rambóval emlékeztek az áldozatokra

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. február 4. 5:59

Több száz Szingapúrban élő burmai gyűlt össze vasárnap egy moziban, hogy a Rambo negyedik részének vetítésén emlékezzenek a levert 2007 szeptemberi demokratikus tüntetések áldozataira. A Vietnamban, majd Afganisztánban is győzni tudó Rambo ugyanis a sorozat negyedik részében a burmai katonai junta ellen veszi fel a harcot.

A Tengerentúli Burmai Hazafiak nevű szervezetnek mind a hatszáz jegyet sikerült eladnia, így teltházas előadáson tudtak megemlékezni a levert tüntetések áldozataira a Szingapúr belvárosában található moziban. A nézők közül több tucatnyian vörös pólóban voltak. A burmai ellenzék ezzel a színnel fejezi ki ellenállását a katonai rezsimmel szemben.

A Rambo sorozat negyedik részében a Sylvester Stallone játszotta öregedő vietnámi veterán a Burmát uraló katonai rezsim ellen veszi fel a harcot, miközben keresztény segélymunkásokat próbál kimenteni a hadsereg fogságából. A filmet Thaiföldön, a burmai határ közelében vették fel.

A Burmát irányító katonai rezsim 1988-ban vette át a hatalmat. Két évvel később az ellenzék, Aung San Suu Kyi asszony vezetésével megnyerte az általános parlamenti választásokat. Ám a tábornokok nem ismerték el az eredményt és végül az ellenzéki vezető házi őrizetét rendelték el, ami lényegében azóta is tart.

2007 szeptemberében az ázsiai országban buddhista szerzetesek vezetésével tüntetések voltak, amelyeket a katonai rezsim levert. A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint legalább száz ember halt meg akkor, míg a katonai vezetés azt állítja, hogy “mindössze" 15-en vesztették életüket.