Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen maradásra bírná a hollandokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 11. 5:42

Azt kérte a NATO-főtitkár a holland kormánytól, hogy ne vonja ki teljesen a holland katonákat a dél-afganisztáni Uruzgan tartományból – közölte szerdán Brüsszelben James Appathurai, az atlanti szervezet szóvivője.Hollandiában vita folyik az Uruzgan tartományban állomásozó, mintegy 2 ezer holland katona kivonásáról.

Mint mondta, Anders Fogh Rasmussen főtitkár levélben fordult Jan Peter Balkenende miniszterelnökhöz, azt kérve tőle, hogy – ha az eddiginél kisebb mértékben, de – továbbra is vegyenek részt holland katonák az afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF), és főként az afgán hadsereg kiképzéséhez járuljanak hozzá.

Hollandiában vita folyik az Uruzgan tartományban állomásozó, mintegy 2 ezer holland katona kivonásáról.

A hágai kormány 2007 végén döntött úgy, hogy két évvel meghosszabbítja a holland ISAF-kontingens 2008 augusztusban lejáró küldetését, így idén újra határozni kell a hogyan továbbról.

A szóvivő kitért arra, hogy valószínűleg halálos áldozatokkal fog járni az afganisztáni Hilmend tartományban tervezett közös, afgán-ISAF hadművelet. A “Mustarak" (Közösen) fedőnevű művelet során fel kívánják mérni az afgán haderő képességét a biztonság fenntartásáért való felelősség átvételére. Ennek az offenzívának a sikere nem magának a hadműveletnek az idején, hanem az azt követő hetekben és hónapokban dől el – hangsúlyozta Appathurai. Azzal érvelt, hogy nem elég a térségből kiszorítani a lázadókat, hanem fenn is kell tudni tartani az ellenőrzést a terület fölött.

Sajtótájékoztatóján arról is szólt Appathurai, hogy a NATO-főtitkár nem tekinti Oroszországot fenyegetésnek a NATO-ra, illetve az abban tömörülő szövetséges országokra nézve. Ezt azzal együtt szögezte le a szóvivő, hogy – mint mondta – Rasmussen történelmi és földrajzi okokból érthetőnek tartja az észt és litván aggodalmakat. Utóbbiak amiatt fogalmazódtak meg, hogy Franciaország korszerű helikopterhordozó hadihajót ad el Oroszországnak, valamint megfontolja azt az orosz kérést, hogy további három hajót francia licenc alapján állítsanak elő orosz hajógyárban.