Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasszista a svájci népszavazás?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 3. 11:07

Líbia rasszistának nevezte és elítélte a hétvégi svájci népszavazást, amelyen a szavazók több mint 57 százaléka támogatta, hogy tiltsák meg a minaretek építését az országban. A líbiai igazságügyi minisztérium mellett működő nemzeti emberi jogi bizottság közleményben reagált a referendumra, amely álláspontja szerint “szembeszökően sérti az emberi jogokat”.

A Jana líbiai hírügynökség által idézett közlemény hozzáteszi, hogy a szavazás “veszélyezteti a Svájcban élő muszlimok vallási szabadságát".

A testület emellett felszólítja az arab országokat és az Iszlám Konferencia Szervezetét (OIC), hogy tegyen “sürgős lépéseket" Svájccal szemben, amelyekkel “ráveheti ennek a fajgyűlölő törvénynek a semmissé nyilvánítására".

A népszavazás újabb ürügyet szolgáltathat az amúgy is feszült svájci-líbiai viszony további kiélezéséhez.

Az észak-afrikai országban kedden ítélték 16 havi börtönbüntetésre azt a két svájci üzletembert, akiket 2008 júliusában vettek őrizetbe, nem sokkal Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fiának svájci botránya után.

Az akkori ügy nyomán Líbia leállította Svájcba irányuló olajszállításait, és több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Ugyanakkor mindvégig tagadta, hogy a két üzletember letartóztatásának köze lenne a Kadhafi fiúnak Svájcban okozott kellemetlenségekhez. Idén augusztusban Hans-Rudolf Merz svájci államfő személyesen járt Tripoliban, hogy bocsánatot kérjen a történtek miatt, de ezzel sem sikerült elérnie honfitársai kiszabadítását.

CímkékjogNATO