Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rátámadtak Homszban az Aszadot szállító konvojra?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 29. 8:18

Rálőttek a Bassár el-Aszadot szállító gépkocsioszlopra Homszban, így a szíriai elnök kénytelen volt megszakítani a kormányellenes harc korábbi fellegvárának számító városban tett látogatását – jelentette március 27-én, kedden a forradalmi bizottság. A szíriai külügyi szóvivő cáfolta az ellenzék állítását.

Az állami televízió a támadásról nem számolt be, csak annyit közölt, hogy Aszad felkereste a közép-szíriai település Bába Amr negyedét. A homszi városrészt a hadsereg heteken át ostromolta, majd végül március 1-jén elfoglalta. A helyszínen két külföldi újságíró is életét vesztette.

„Aszad már szerdán hívja vissza a harckocsikat!"

A szíriai ellenzék keddi isztambuli tanácskozása végeztével felszólította Bassár el-Aszad elnököt, hogy jó szándéka jeleként már szerdán hívja vissza a hadsereg harckocsijait az utcákról. Ennek előzménye, hogy a damaszkuszi vezetés elfogadta az ENSZ és az Arab Liga közös béketervét.

„Nem bízunk ebben a hatalomban. Ha komolyan gondolja (a béketerv elfogadását), akkor már holnaptól eleget tesz neki. Egyetlen harckocsinak sem szabad az utcákon maradnia, és a hadsereg katonáit vissza kell rendelni. Ha a hatalom őszinte, akkor holnaptól olyan helyzetet teremt, amelyben a szíriaiak akár millió szám kimehetnek az utcára" – jelentette ki sajtótájékoztatóján Valíd al-Buni, a Mozgalom Hazáért iszlamista szervezet vezetője, az ellenzék közös képviselője.

Az ellenzék elfogadta „hivatalos képviselőjének" a legjelentősebb szervezetet, a Szíriai Nemzeti Tanácsot (SZNT). A nemzetközi közösség régóta arra biztatja a szíriai ellenzékieket, hogy egyesítsék erőiket.

„A konferencia úgy döntött, hogy az SZNT legyen a szíriai nép hivatalos képviselője és tárgyalódelegációja" – olvasható az ellenzékiek közös nyilatkozatában, amelyet a legtöbb küldött aláírt, csak egy kurd szervezet tagjai nem. A kurd csoport azért nem volt hajlandó csatlakozni a megállapodáshoz, mert az nem szól a szíriai kurdok helyzetének megoldásáról – közölte Talal Ibrahim Pasa al-Milli, a Szíriai Kurd Nemzeti Tanács képviselője.