Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rejtélyes kommandós támadás Szomáliában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 15. 8:16

Egy titokzatos helikopteres kommandó támadott meg hétfőn Szomáliában egy gépkocsit, amelyen feltehetőleg vezető lázadók utaztak; kettőt közülük megöltek, kettőt pedig elhurcoltak. A szemtanúk a franciákat gyanúsítják a rajtaütéssel.

Egy kilőtt autó, és két összeégett holttest maradt a dél-szomáliai Barawe város melletti úton a kommandós akció után – állítja a BBC.

Az incidensről beszámoló helyi lakosok közül néhányan francia felségjelzésűként azonosították az akcióban résztvevő gépeket. Tény, hogy az ország partjainál francia hadihajók állomásoznak, ahonnan fölszállhattak kommandós egységek.

hirdetés
A szemtanúk több, de legalább két helikopterről beszéltek.

A fővárostól Mogadishutól 250 kilométerre délre fekvő városnál lezajlott összetűzésben a támadók tüzet nyitottak egy terepjáróra, eltalálták, majd leszálltak, és két embert elvittek. A helyszínen két halott maradt.

Egy lakos szerint iszlamista lázadók vezetőit ölték meg. Egy másik beszámolóban hat támadó helikopter szerepel, amelyek közül négy lőtte különböző szögből a Toyota terepjárót.

Barawe városa az al-Shabab iszlamista milícia kezén van. Nem valószínű, hogy a gyenge kormánykatonaság lett volna a támadó, ugyanis nincsenek harci helikopterei. Az al-Shabaab amerikai vélemény szerint kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. A milícia egyik embere azt mondta a spanyol hírügynökségnek, hogy az egyik lelőtt személy Salah al Nabhan, akit az amerikai kormányzat köröztet, mert azzal gyanúsítja, hogy részt vett 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni merényletekben.

Párizsban a vezérkar szóvivője tagadta, hogy francia beavatkozás történt volna. Christophe Praczuk tábornok, vezérkari szóvivő azt mondta, hogy nem francia kommandósok hajtották végre az akciót. “Nem vagyunk jelen katonailag abban a térségben… azon a területen nincsenek erőink."