Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendet akarnak tenni Osban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 14. 6:01

A hadsereg ellenőrzése alá vette vasárnap a dél-kirgizisztáni Os összes stratégiai pontját, így az annak számító városi pékséget is – közölte az átmeneti kormány sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint a város vezetésének utasítást adtak arra, hogy nyújtson segítséget a különböző kereskedelmi központok megnyitásában, ahol a lakosság élelmiszert vásárolhat.

Egy további utasításban a közszolgáltatások normalizálását rendelték el.
A helyzet rendezése érdekében a városban 12 őrhelyet állított fel a hadsereg. Ezzel egy időben megkezdődött az útakadályok eltakarítása a város fő útvonalain. Az átmeneti kormány arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a katonák a parancs végrehajtásakor a szembenállók ellenállásába ütköznek, használni fogják lőfegyverüket.
Biskekből vasárnap két segélyszállító repülőgép érkezett Osba. A gépek úton visszafelé sérülteket szállítanak majd, orvosok kísérik őket Biskekbe.
A kormány sajtószolgálata szerint a kabinet emberi jogi megbízottja, Turszunbek Akunov párbeszédet próbál kezdeni a szembenálló etnikumok – a kirgizek és az üzbégek – vezetőivel.

Orosz ejtőernyősök érkeztek az országba

Oroszország egy ejtőernyős zászlóaljat küldött vasárnap egy kirgizisztáni orosz támaszpont védelmére – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Az Interfax az orosz biztonsági erők egy forrására hivatkozott. A katonai küldetés célja, hogy “fokozza az orosz katonai létesítmények védelmét, továbbá, hogy szavatolja az orosz katonák és családjuk biztonságát" – közölte a forrás.

A dél-kirgizisztáni Os városában csütörtök este kezdődtek a zavargások. A kirgiz egészségügyi minisztérium közlése szerint vasárnap, helyi idő szerint 17 órára 97-re emelkedett a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti összetűzések halálos áldozatainak a száma Osban és Dzsalálábádban. A halálos áldozatok többsége – 87 ember – osi vagy környékbeli lakos. A tárca közleménye szerint 1247-en sérültek meg, és közülük 727 embert kellett kórházba szállítani.