Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendfenntartó erőket toboroznak Tunéziában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 20. 9:39

Létszámhiánnyal küzd, ezért tartalékosokat toboroz a tunéziai hadsereg és a a rendőrség. Visszavárják a szolgálatba a néhány éve nyugállományba vonult katonákat, illetve új embereket vennének fel a rendőrségre. A hadseregben 38 ezer katona teljesít szolgálatot, túlnyomórészt határőrizeti feladatokat látnak el. A rendőrség állománya 180 ezer főből áll, de csak 30 százalékuk vette fel a munkát. Zin el-Abidin ben Ali elmenekült államfő 19 ezer fős testőrséget tartott fenn, de erre az erőre nem tartanak igényt az új rendszerben.

A fegyveres és rendfenntartó erők fejlesztésének elindítása utalhat arra, hogy legrosszabb esetben a hadsereg veszi át a hatalmat az észak-afrikai országban. Erre a feltételezésre hajlik egy egykori magas rangú arab diplomata, aki több forradalmat is átélt valaha munkája során.

A neve és állampolgársága elhallgatását kérő diplomata elmondta, hogy 19 évet töltött egy tunéziai börtönben. Nagykövet volt, s táviratban rendelték haza, ám egy barátja figyelmeztette, hogy otthon letartóztatás vár rá, ezért a biztonságosnak hitt Tunéziába menekült. Rövid időn belül börtönbe zárták, s mivel politikai fogolynak számított, családja nem látogathatta, nem kaphatott se pénzt, se ruhát, se csomagokat. A tunéziai belpolitikáról azonban rabtársai révén folyamatosan tájékozódott.

A 66 éves férfi szerint a külföldi emigráns ellenzékiek közül Monszef Marzuki komoly eséllyel indulhat az elnökválasztáson, a radikális iszlamisták befolyása azonban gyenge Tunéziában, így a Londonban élő, s tunéziai útlevélre váró Rasid Gannúsi nem remélhet túl sokat a hazatéréstől.

Népszerű viszont a hadsereg a lakosság körében, így elképzelhető a katonai hatalomátvétel – fejtette ki az egykori diplomata a magyar újságírónak.

Tuniszban a helyzet viszonylag nyugodt. Az üzletek, már amelyiket nem fosztották ki, kinyitottak. A normalizálódást jelzi, hogy a kijárási tilalom idejét tovább rövidítették, illetve megkezdték a kiégett rendőrsök, épületek helyreállítását. Ben Ali felesége, Lejla családjának egyik rezidenciáján bedeszkáztak néhány ablakot és ajtót, hogy elejét vegyék az ott lévő értéktárgyak elrablásának. Úgy belföldön, mint külföldön megkezdték ben Ali és családja kétes ügyeinek felderítését, illetve számláik és ingóságaik számba vételét és zárolását.