Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Exercise, exercise, exercise”

Szöveg: Pelsőci Miklós főhadnagy |  2011. január 20. 8:43

Úgynevezett szimulált kényszerhelyzeti beavatkozást hajtottak végre a napokban az MH Pápa Bázisrepülőtér tűzoltó és ABV szakaszának tűzoltói, a helyi egészségügyi központ munkatársai, az Üzemeltetői Baleseti Ügyeleti Szolgálat, valamint a bázison települő nemzetközi Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) személyi állományának hajózói és rakomány-felelősei. A gyakorlaton csaknem 50 katona és polgári alkalmazott vett részt.

„Exercise, exercise, exercise" – hangzott fel a napokban az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A szimulált gyakorlat célja az volt, hogy felmérjék, miként reagálnak az érintett szolgálatok és milyen a szervezetek közötti együttműködés egy repülőtéri vészhelyzetben. Ugyancsak cél volt az angolul történő kommunikáció nyelvi szintjének emelése, valamint a végrehajtott tevékenység szakszerűségének értékelése is.
A nap a bázis hadműveleti központjában megtartott rövid eligazítással indult. Ezen szó esett a gyakorlat részleteiről, a résztvevők és technikai eszközeik pontos szerepéről, valamint a többirányú kommunikációról és az értékelésről.

A délelőtt 10 órakor kezdődött eseménysorozat egy úgynevezett „megszakított felszállás" szimulálásán alapult. A felszálláshoz készülő Boeing C–17-esnek még a vészmegálló sáv előtt sikerült megállnia, azonban az intenzív lassítás következtében a fékek túlhevültek és helyi tüzet okoztak. A raktérben egy rögzített paletta elszabadult, ennek következtében az ott tartózkodók megsérültek.

A gyakorlat során reális kép rajzolódott ki a végrehajtó állomány jelenlegi felkészültségi szintjéről. A kiértékelés során feltárták a hiányosságokat, illetve meghozták azokat intézkedéseket is, amelyekkel ezeket megszüntethetik. Az értékelésben résztvevők kiemelték a kényszerhelyzeti beavatkozó állomány szakmai elkötelezettségét, valamint a hadműveleti központ gyors és rugalmas döntéshozó képességét.

Elhangzott, hogy a jövőben is szeretnének hasonló gyakorlatokat tartani. Az is határozott cél, hogy ezek a gyakorlások egyre komplexebbek legyenek. A tervek szerint, az év második felében, a helyi kiképzési repülések során, a légijármű parancsnoka akár előre be nem jelentett vészhelyzeti gyakorlást is kezdeményezhet. Ez lenne az igazi erőpróba, egy ilyen szituációban felmutatott professzionális segítségnyújtás bizonyítaná leginkább az érintett állomány szakmai felkészültségét – emelték ki a mostani gyakorlás szervezői.

 
 
 
 

 Fotó: Pálffy András zászlós