Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fülöp-szigetek modernizálja légierejét

Szöveg: JETfly / Flight Global |  2011. január 20. 7:56

Fülöp-szigetek légiereje a kiöregedő Rockwell OV-10 Bronco típusú könnyű támadó repülőgép parkjának lecserélését tervezi. Az új repülőgépnek a fegyverzet, a hajtómű és a felderítési képességek területén illeszkednie kell a jelenlegi OV-10 típushoz. Mindezeken túl követelmény a rövid nekifutási és kifutási úthossz fel-, illetve leszállás végrehajtásakor.

A légierő egy csapata elkészítette a repülőgéppel szemben támasztott követelményrendszert, amelyeket bemutatnak a fülöp-szigeteki védelmi minisztériumnak. Az új repülőgéppel kapcsolatban a lehetséges kandidálók között tartják számon a brazil Embraer EMB-314 Super Tucanot, a Korea Aerospace Industries által gyártott KT-1, valamint az amerikai Beechcraft T-6 Texan II típusú repülőgépeket.

2010 novemberében Fülöp-szigetek szomszédja Indonézia nyolc Super Tucanot rendelt saját OV-10 típusú támadó repülőgépeinek felváltására. Az Embraer cég számára ez volt az első ázsiai megrendelés, amit az indonéz védelmi minisztériumnak még jóvá kell hagynia.

Ideiglenes lehetőségként felmerült annak lehetősége, hogy Thaiföld OV-10 típusú repülőgépeket ad a fülöp-szigeteki légierőnek. Erről a közelmúltban Ricardo David Jr. tábornok, a fülöp-szigeteki hadsereg vezérkari főnöke tárgyalt Thaiföldön. Az azonban egyelőre nem ismert, hogy Thaiföld hány Bronco-t adna át Fülöp-szigeteknek.

Az OV-10 Bronco olyan fontos típus a Fülöp-szigetek, mint Indonézia számára a felkelők elleni harcok során. Különösen sok a konfliktus a Fülöp-szigetek második legnagyobb szigetén, Mindanao-n, ahol az iszlám felkelők aktívak.

Az OV-10 egy jó platform mind a fegyverzetet, mind pedig a felderítési képességeket alapul véve. A Fülöp-szigetek légiereje napjainkban mindössze nyolc bevethető OV-10 típusú repülőgéppel rendelkezik.

Címkéklégierő