Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmar: kínzás, gyilkosságok, nemi erőszak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 20. 7:09

A mianmari hadsereg tömegesen követett el égbekiáltó jogsértéseket a csin népcsoport ellen, amiről egy emberjogi szervezet jelentést készített. A szervezet állítja: az anyag bizonyítékként használható fel arra, hogy emberiesség elleni bűncselekmények címén felelősségre vonják az ország katonai vezetőit.

Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű szervezet szerdán hozta nyilvánosságra jelentését a csin kisebbség elleni jogsértésekről. A dokumentum gyilkosságokkal, bántalmazással, munkára kényszerítéssel, vallási alapon történő üldözéssel, emberek kifosztásával és eltüntetésével, kínzással, valamint nemi erőszakkal vádolja a mianmari hadsereget.

A 64 oldalas jelentés a szervezet szerint az első olyan dokumentum, amely feltárja a mianmari emberiesség elleni bűncselekmények súlyosságát és méreteit.

A jelentés legalább nyolc olyan jogsértésről szolgáltat bizonyítékot, amelyeket a szervezet szerint az ENSZ hágai Nemzetközi Büntetőbírósága (ICC) elé lehetne vinni, mivel a nemzetközi jog szerint kimerítik az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát.

Az egyesült államokbeli szervezet – amelyet a gyalogsági aknák elleni kampányáért 1997-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki – arra szólítja fel az ENSZ-t, hogy állítson fel egy bizottságot, amely kivizsgálná a mianmari jogsértéseket.

A keresztény vallású csin kisebbség Mianmar távoli, északnyugati hegyvidékén él. A felmérésben 621, szűrőpróbaszerűen kiválasztott család vett részt kilenc településen. Tavaly január és március között kellett válaszolniuk 87 kérdésre az előző 12 hónapra vonatkozóan. A válaszadók közel 92 százaléka legalább egy olyan esetről tett említést, amikor munkára kényszerítették őket, s 15 százalékuk kínzásokról és bántalmazásokról számolt be. A jelentés szerint a gyilkosságok, kínzások, emberrablások és a nemi erőszak eseteinek 98 százalékát katonák követték el.