Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszereket találtak a temetőben

Szöveg: Szűcs László |  2011. január 20. 6:06

A második héten, azaz január 10. és 16. között tizenkilenc bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizenegy esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat felderítő főnökének helyettese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 33 bejelentést kaptak.

Soron kívüli bejelentésnek minősítették a tűzszerészek azt a telefonhívást, amely január 10-én a Komárom-Esztergom megyei Szomorról érkezett az ügyeletre. Eszerint a Kossuth Lajos utcában, egy lakópark építése közben, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak a munkások. A Szollár Norbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 42 mintájú, magyar gyártmányú kézigránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Sírásás közben bukkantak kilenc darab, 8 milliméteres, német gyártmányú gyalogsági lőszerre a temetkezési vállalat alkalmazottai január 12-én a Komárom-Esztergom megyei Dorogon. A világháborús hadianyagot a Szollár Norbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Egy másik Komárom-Esztergom megyei városba is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek január 12-én. Komáromban, a Kossuth utcában egy sóderkupacban találtak két világháborús robbanószerkezetet. Az F1-es típusú kézigránátot, valamint a 20 milliméteres gránátot a Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Január 14-én a Pest megyei Szigetcséről kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint a Napos utca mögött található holtág területén, belvízvédelmi munkálatok, egészen pontosan vízszivattyúzás közben világháborús tüzérségi lőszert találtak. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a munkások egy bomba póttartályát nézték gránátnak. A rozsdás tartály szerencsére nem tartalmazott robbanóanyagot, így a hivatalos nyelven nem robbanó testnek nevezett eszközt tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.