Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó tartalékos kongresszus

Szöveg: T. G. | Fotó: CIOR1/Facebook |  2020. október 5. 14:19

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) idén is augusztus első napjaiban szerette volna megrendezni szokásos éves kongresszusát, ezúttal a belgiumi Liege városában. Az élet viszont közbeszólt, a járványhelyzet miatt a kongresszust végül szeptember végén tartották a tavalyi helyszínen, az észtországi Tallinnban. A rendezvény – immár hagyományosan – egybeesett a CIOR testvérszervezetének, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek (CIOMR) kongresszusával.

CIOR_kongresszus (4)

A rendezvényen, videókapcsolaton keresztül dr. Szaló Péter tartalékos őrnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) alelnöke, dr. Kintzly Péter tartalékos főhadnagy, elnökségi tag, valamint dr. Tóth Gergely őrnagy, a szervezet külügyi munkacsoportjának tagja képviselte Magyarországot.

A Matasz vezetői elsősorban a szervezet legfőbb döntéshozó testülete, a tanács munkájában vettek részt. E mellett a nyelvi, a CIMIC- és a jogi bizottságban is sikerült megteremteni a magyar képviseletet. Bár a virtuális megbeszélések nem képesek teljesértékűen pótolni a személyes találkozókat, de sikerült fenntartani a szervezet lendületét, és bizonyítani relevanciáját, mint a világ legnagyobb, tartalékos katonákat tömörítő szervezetének.

Mint azt az előadók megállapították: a tartalékosok főleg egyes speciális területeken - például nformatika, CIMIC, jog - játszanak kulcsszerepet, ugyanis ide olyan tudást hoznak magukkal civil szakmájukból, amely a haderőben kevésbé fellelhető.

CIOR_kongresszus (2)

A kongresszus zárónapján az eddigi észt-brit elnöki teamtől az új német elnökség vette át a szervezet zászlaját, valamint ismertették a jövő évi athéni kongresszus főbb sarokpontjait.

GALÉRIA