Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rengeteg civil veszett oda az amerikai támadásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 7. 6:23

Nincs még végleges adat, de a százat is meghaladhatja az afganisztáni Bala Buruk körzetében hétfőn végrehajtott amerikai légitámadás áldozatainak száma. Sokan a romok alatt rekedhettek, miután a tálibok lakóházakba menekültek az amerikai katonák támadása elől. Az afgán elnök vizsgálatot rendelt el, melyben az amerikai külügyminisztérium is részt vesz.

Vizsgálatot rendelt el Hamid Karzai afgán elnök egy amerikai légitámadás miatt, amelyben a rendőrség szerint több mint száz fegyvertelen helyi lakos vesztette életét Afganisztán nyugati részén.

A kabuli elnöki hivatal szerdai közleménye szerint az Egyesült Államok vezette koalíciós erők képviselői és afgán tisztségviselők utaztak a három nappal ezelőtti harcok színhelyére, Faráh tartományba, hogy felderítsék a történteket.

Az amerikai külügyminisztérium is tudatta, hogy közös vizsgálat indult az ügyben.

Az első hírek még 30 polgári áldozatról szóltak. Később két afgán parlamenti képviselő már több mint száz áldozatról beszélt helyi lakosok és tartományi tisztségviselők beszámolóira hivatkozva. Hozzátették, hogy sok halott még mindig a lebombázott házak törmelékei alatt hever, ezért a veszteségek mérlege a későbbiekben súlyosbodhat.