Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rengeteg érdeklődőt vonzott a dupla toborzónap

Szöveg: Dr. Láda Mónika |  2009. április 17. 11:50

Toborzónapot tartottak Hódmezővásárhelyen a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, ahol közel 400 civil munkanélküli és végzős diák fordult meg a Zrínyi Miklós Laktanyában. A szervezők remélni sem mertek ekkora érdeklődést, ami a napos időnek legalább annyira köszönhető volt, mint a családokat és munkahelyeket egyre inkább elérő gazdasági válságnak.

De két toborzónap egyszerre? Hát ennyire nagy a baj? Dehogyis! Egyszerűen csak arról van szó, hogy a MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Iroda együttműködve a Csongrád megyében lévő hét munkaügyi kirendeltséggel a munkanélkülieket célozta meg, míg a másik szervező a HM Honvéd Kulturális és Szolgáltató Kht. hódmezővásárhelyi intézménye a megye középiskoláinak végzős tanulóit.

A két rendezvény összekapcsolódott, hiszen a cél is közös volt: az üres helyek feltöltése, a katonai pálya népszerűsítése.
Bán Péter törzszászlós toborzó elmondta, hogy komoly szervező munka előzte meg a nagy napot. Szeged, Makó, Csongrád, Kistelek, Mórahalom, Szentes és Hódmezővásárhely munkaügyi kirendeltségeivel felvették a kapcsolatot.

Megadtak különböző szempontokat (iskolai végzettség, életkor stb.), amelyek alapján az ott nyilvántartott regisztrált munkanélkülieket ki tudták értesíteni a toborzónapról. A toborzóirodán nyilvántartott pályázókkal illetve a szegedi középiskolásokkal együtt közel 800 levelet tudtak így kiküldeni.

1595886060
 

Először Mészáros Antal őrnagy, a 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi iroda vezetője köszöntötte a pálya iránt érdeklődő fiatalokat, akik ezt követően megnéztek egy filmet a laktanyai életről. Fazekas Zsolt őrnagy személyügyi tiszt pedig tájékoztatta a jelenlévőket a katonák járandóságairól. Ezt követően még arra is lehetőség volt, hogy az alakulótéren lévő technikai eszközöket és fegyvereket megtekintsék, valamint azokat az elhelyezési körleteket is, ahol a napi élet folyik.

Később csatlakoztak azok a fiatalok is, akik a toborzónapot a helyőrségi klubban kezdték meg. Neparáczki Ferenc klubigazgató elmondta, hogy első alkalommal folytak bele ilyen magas szinten a toborzó munkába, a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály kezdeményezésére. A helyi klubok bevonásával szélesíteni kívánták a toborzó rendszert, hiszen országosan 3000 katona hiányzik a Magyar Honvédség állományából. Arra a kérdésre, hogy szerinte miért vonzó a katonai pálya, elmondta, hogy az az ember, aki a haza szolgálatára felesküdik, másfajta ember lesz. Másfajta világlátással rendelkezik, más a szellemi, fizikai felkészültsége. Ezeket a fiatalokat is azért várta nagy szeretettel, mert sokan nem rendelkeznek még világos jövőképpel, ne üldögéljenek tétlenül otthon!

1595886060
A különbség a laktanyai toborzástól az volt, hogy ide olyan középiskolás fiatalok jöttek el, akik pályaválasztás előtt állnak, de még nem tudják, hogy hol folytatják a jövőben tanulmányaikat. 124 fiatal látogatott így el a tiszti klubba, ahol ugyancsak előadásokat hallgattak meg többek között a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásáról valamint a rendszerbe való bekerülés feltételeiről.

Gálos Zsolt és Benczúr Sándor a hódmezővásárhelyi Corvin János Szakközépiskolából jöttek el a helyőrségi klubba. Kérdésemre válaszolva elmondták, hogy már nem volt teljesen ismeretlen számukra a katonai közeg, mert két évvel ezelőtt már részt vettek a laktanyában egy nyílt napon. Mivel hamarosan vége az iskolának, lassan konkretizálni kellene a terveket.

Sándor még csak 11. osztályos, de már kacérkodik a katonai pálya gondolatával. Egy rendőr ismerősétől hallotta, hogy katonaként lehetne akár kommandós vagy ejtőernyős is. Zsoltot viszont a szakmájába vágó szakácshivatás érdekelné, de szívesen lenne mesterlövész vagy búvár is.
Reméljük, hogy ez a nap segített számukra a döntésben és sikerült olyan értékeket közvetíteni mind a gyerekek, mind a regisztrált munkanélküliek részére, ami akár az egész életüket végigkísérheti őket.

1595886060