Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

UAZ-tolás, lajhármászás és lőgyakorlat

Szöveg: Pogrányi Zoltán - Demény Andrea<br /> |  2009. április 17. 12:15

Itt a tavasz, és elindult a szabadtéri sport szezon is. Gyönyörű, napfényes időben igazi, katonás versenyen vettek részt a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái is. Az alakulat megrendezte dandárszintű járőrversenyét, mely az április végén ugyanitt megrendezendő Magyar Honvédség szintű járőrverseny ugródeszkája és főpróbája is volt.

A versenyen indult hat csapatban az öt férfi mellett egy-egy hölgy katona is bizonyította rátermettségét. A megmérettetés lövészettel kezdődött, amin gépkarabéllyal, három egyes lövéssel kellett leküzdeni a száz méterre kihelyezett célokat.

A lőgyakorlat teljesítése után indult a több, mint tizenöt kilométeres járőrfeladat, melynek ellenőrző pontjai között UAZ terepjáró-tolás és lajhármászás is nehezítette a csapatok dolgát. A legizgalmasabb feladat talán a sebesültszállítás lehetett, hiszen nem egyszerű a „sérültet" patakon át, fák között és mocsaras területen mozgatni.

A szomódi lőteret és a Tata környéki gyakorlóteret is körülölelő járőrútvonal a laktanyában ért véget, ahová – alig két és egynegyed óra alatt – első befutóként a harci támogató zászlóalj csapata, másodikként a felkészülő EUFOR Kontingens 2. számú csapata, a harmadik helyre pedig ugyancsak a felkészülő EUFOR Kontingens 1. számú csapata ért célba.

 

Fotó: Róth Balázs