Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repül az idő - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. április 13. 11:23

Mindenekelőtt a szoftveres fejlesztésnek, illetve az új fegyverzetnek köszönhetően még legalább tíz évnyi üzemidőt kapnak a magyar légierő Gripenjei. Erről is beszélt magazinunknak Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnemi szemlélője.

MH_2022_4_borito

A gyártó cégek világszerte folyamatosan korszerűsítik a harcászati repülőgépeiket, és nagy könnyebbséget jelent, hogy ezt a folyamatot ma már döntően a különböző szoftverek frissítésével oldják meg. Természetesen a korszerűsítés – mint ahogy például a magyar JAS–39EBS HU esetében is történni fog – a hardverelemeket (például a radart vagy az elektronikai hadviselési rendszert) ugyancsak érinti, de a főszerepet a számítógépek játsszák.

– Ha átírjuk a szoftvert, s ezt támogatják a gépbe szerelt új berendezések, más kép jelenik meg a pilótafülke nagy méretű, színes kijelzőin – tudtuk meg Kilián Nándor vezérőrnagytól, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnemi szemlélőjétől, aki hozzátette: a magyar Gripenek fejlesztése tulajdonképpen eddig is folyamatos volt, hiszen a Kecskemétre érkezésük, azaz 2006 óta több mint tíz, egyre újabb és több képességet biztosító szoftverváltozat került a fedélzeti számítógépeikbe.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én megjelenő számában!