Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülés, biztonságosan

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Dévényi Veronika és a szerző felvételei |  2022. március 8. 19:21

Repülésbiztonsági szakmai napot tartottak az MH Pápa Bázisrepülőtéren (MH PBRT) március 8-án, kedden.

repülésbiztonsági_képek (1)

A rendezvényen Turzó Lajos alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese értékelte a repülésbiztonság aktuális szintjét a katonai szervezet alegységeire lebontva, majd Kopeczky Péter őrnagy, az MH PBRT repülésbiztonsági főnöke ismertette a tavalyi év legfontosabb repülésbiztonsági kockázatait, majd kitért arra, hogy idén milyen új kockázatok várhatóak. Az elhangzott értékelésekhez hozzászólt Túróczi Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Repülésbiztonsági Főnökség főnöke, valamint Somogyi Zoltán ezredes, a HM Közigazgatási Államtitkári Titkárság Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztály vezetője is.

Néhány évvel ezelőtt koncepcióváltás történt, és a repülésbiztonsági konferencia olyan szakmai nappá változott, ahol a szakterületet érintő oktató-képességfejlesztő munka is zajlik. A szakmai nap programjában úgynevezett munkaterületi közlekedési szabályzat oktatás és repülésbiztonsági alapismeretek modul is szerepelt. Utóbbiban a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a lehető legmagasabb fokú repülésbiztonság elérése érdekében mindenkinek dolgoznia kell, és még azok is tehetnek a biztonságos repülésért, akik látszólag távolabb dolgoznak a repülőtértől.

repülésbiztonsági_képek (3)

A bázisrepülőtér Repülésbiztonsági Főnöksége egyébként tavaly év vége óta rendszeresen repülésbiztonsági hírleveleket állít össze és küld körbe minden érintettnek. Ennek az a célja, hogy rávilágítson a repülésbiztonsággal kapcsolatban az emberi tényező fontosságára; másrészt az, hogy - részben esettanulmányokon keresztül – még magasabb szintre emelje a témában a tudatos gondolkodás.