Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Riadókészültség Indiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 8. 15:29

Iszlamista szélsőségesek merényletet követtek el kedden az indiai Benáreszben (Varanaszi), a hinduk szent városában, ahol a robbanás következtében egy kislány meghalt, másfél tucatnyian megsebesültek. Az indiai televíziók jelentése szerint a sérültek között van egy olasz és egy francia külföldi turista is.

A rendőrség egyik helyi illetékese a tévének azt mondta, hogy valószínűleg egy tejeskannában rejtett pokolgép robbant fel a Gangesz folyóhoz vezető lépcsősorok egyikén. Ez csak egy kisebb robbanás volt, de pánik tört ki miatta, és az emberek menekülés közben letaposták egymást. Több sérültet kórházba szállítottak, s közülük egy kétéves kislány belehalt a sebesüléseibe.

Később ismeretlenek egy elektronikus levelet küldtek több újságnak, s ebben egy betiltott szervezet, az Indiai Modzsahedek nevében magukra vállalták a merényletet. Ez egy Indiában működő iszlamista csoport, amely a hatóságok szerint már több tucat támadást hajtott végre az országban. A keddi robbantást állításuk szerint megtorlásnak szántak egy bírói döntésre válaszul, amely a hinduknak ítélt egy vitatott vallási létesítményt.

Az észak-indiai Benáresz a hindu vallás egyik legszentebb helye, hagyományosan ide igyekszenek rituális fürdőzésre a hívők, és aki teheti, itt hamvasztatja el a holttestét. Az elmúlt években két merénylet is volt itt, összesen mintegy 30 halálos áldozattal. A belügyminisztérium a keddi robbanás hírére riadókészültséget rendelt el Újdelhiben, Mumbaiban és más indiai nagyvárosokban.

Címkékrobbantás