Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltásban Afganisztánban

Szöveg: Gumpl Pál alezredes |  2010. december 8. 14:47

Megérkezett a hadszíntérre az MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán (MH NTE-2) második váltásának állománya. A magyar katonákat szállító Boeing 737-es repülőgép december 6-án délelőtt landolt a mazar-e sharif-i „Camp Marmal”-ban. 

A kiérkezőket dr. Révész Gyula mérnök ezredes, az MH NTE-1 parancsnoka fogadta a repülőtéren. A katonák hosszú hazai felkészülés után érkeztek Afganisztánba, ahol feladatuk lesz az MH NTE-1 állományának leváltása, majd az afgán hadszíntéren szolgáló magyar kontingensek és egyéni beosztású katonák logisztikai ellátása. A kiérkezett váltás felkészítése Magyarországon nem zárult le teljesen, ugyanis „Camp Marmal"-ban további – az MH NTE-1 által szerzett – tapasztalatok átadására és a váltó állomány hadszíntéri felkészítésére is sor kerül majd a következő napokban.

Az elméleti felkészítésen a katonák megismerkednek egyebek mellett a tábor szabályzatával, az igénybe vehető szolgáltatásokkal, valamint jogi, fegyverhasználatra vonatkozó, biztonsági és információvédelmi ismereteket is szereznek. Mindezek mellett megismerkednek a rendszeresített híradóeszközökkel és azok használatával, de munka-, és balesetvédelmi oktatást is kapnak. Gyakorlati foglalkozásokon éleslövészetet hajtanak végre, elvégzik a gépjárművezetők átképzését, majd a konvojkísérés és a biztosítás (Force Protection) feladatait gyakorolják. Az MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán első váltásának katonái jó hangulatban várják a közelgő ünnepek előtti hazatérést.

Fotó: Csanádi Zsolt törzsőrmester