Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Riadókészültségben a japán védelmi erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 27. 6:46

A japán kormány utasította a hadvezetését, hogy semmisítsen meg minden olyan rakétát, vagy rakétaszármazékot, amely veszélyes lehet a szigetország területére. Hamada Jaszukadzu védelmi miniszter közölte: a kormány a nemzetbiztonsági tanács ülésén hozta meg ezt a döntést.

Japánt aggodalommal tölti el, hogy Észak-Korea nagy valószínűséggel egy Taepodong-2 típusú, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövésére készül. A hordozóeszköz röppályája a szigetország fölött ívelhet át. Hírszerzési források szerint a rakéta már az indítóállásban vár a kilövésre. Phenjan korábban közölte ugyan, hogy április elején egy békés célú műholdat akar pályára állítani, de katonai elemzők attól tartanak, hogy Észak-Korea újabb fegyverkísérletre készül.

A tokiói kormány döntése nyomán riadókészültsége helyezték a japán önvédelmi erők, vagyis a hadsereg egységeit. A várható észak-koreai rakétakísérlet miatt az amerikai hadiflotta is kivezényelt a Japán körüli vizekre rakétaelhárító rendszerrel felszerelt két torpedórombolót.