Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanássorozat Bagdadban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 22. 16:43

Legalább 57-en meghaltak és 176-an megsebesültek a december 22-i, csütörtök reggeli robbanássorozatban Bagdadban – közölte Ziad Tarik, az iraki egészségügyi minisztérium szóvivője.

Út mentén, illetve gépkocsikban elhelyezett pokolgépek robbantak fel városszerte. Iraki tisztségviselők szerint tizenegy körzetben 14 robbanás történt, amelyek iskolákat, munkásokat és egy korrupcióellenes ügynökség székhelyét vették célba. A helyszínre helikoptereket és rendőröket vezényeltek. Az elkövetők kilétét egyelőre homály fedi.

Irakban az amerikai erők minapi kivonulása után azonnal belpolitikai válság tört ki, amelynek középpontjában a síiták vezette kormánynak és szunnita ellenzékének az ellentéte áll. Az utóbbi öt napban elfogatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tarek al-Hasemi ellen, akit merényletek pénzelésével vádolnak, Núri al-Máliki síita kormányfő pedig Szaleh Mutlak szunnita miniszterelnök-helyettes menesztését követelte, aki a televízióban azt mondta, hogy Máliki rosszabb, mint Szaddám Huszein néhai diktátor.

A szunnita Irakíja Tömb 82 képviselője a kialakult helyzet miatt a kormány és a parlament bojkottálása mellett tette le a garast. Erre Máliki azzal fenyegette meg a pártot, hogy kilenc miniszterét felmenti, ha fenntartja döntését.

Többen attól tartanak, hogy ezekkel a lépésekkel az ország a szakadék szélére sodródik, és megismétlődhet a 2006-2007-es felekezeti háború.