Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventi látogatáson a koszovói magyar békefenntartóknál

Szöveg: kormany.hu / MTI |  2011. december 22. 15:41

December 22-én, csütörtökön Koszovóban folytatta a nyugat-balkáni magyar békefenntartóknál advent alkalmából tett kétnapos látogatását dr. Schmitt Pál, akinek személyében először kereste fel magyar államfő a legfiatalabb európai államban szolgáló magyar katonákat.

1595929219
A Bosznia-Hercegovinából nem hivatalos koszovói látogatásra érkező Schmitt Pál udvariassági látogatást tett Atifete Jahjaga koszovói elnöknél.

Az államfőt elkísérő Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke munkaebéden vett részt Agim Cekuval, a biztonsági erők koszovói miniszterével (védelmi miniszterrel).

A köztársasági elnök a programja során megbeszélést folytat a koszovói békefenntartó erő (KFOR) helyettes parancsnokával, Johann Luif dandártábornokkal a KFOR pristinai főhadiszállásán, majd advent alkalmából Slim Lines táborban felkeresi a magyar békefenntartókat.

Magyarország a kezdetektől, 1999 óta részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján – az 1999-es jugoszláviai NATO-csapásokat követően – a NATO vezetésével létrehozott KFOR tevékenységében. A KFOR létszáma jelenleg 5500 fő körüli, a magyar kontingensé pedig csaknem 240. A magyar békefenntartók egy magyar-portugál közös zászlóalj kötelékében szolgálnak.

1595929219
A KFOR elsődleges feladata a koszovói albánok és szerbek közötti ellenségeskedés kiújulásának megakadályozása, a szerb enklávék védelme, a mozgásszabadság szavatolása a Szerbiától való függetlenségét 2008 februárjában kikiáltott, túlnyomó többségében albánok lakta területen.

A függetlenséget sem Szerbia, sem a Koszovó északi csücskében élő szerbek nem hajlandóak tudomásul venni. Nyár óta folyamatos a feszültség Koszovó északi részén, a koszovói-szerb határátkelőknél.

A helyi szerbek és albánok, valamint a békefenntartók között összetűzések törtek ki, amelyek már halálos áldozatokat is követeltek; sokan megsebesültek, köztük négy magyar békefenntartó.

Magyarország december elején bejelentette, hogy pályázatot adott be a NATO-nál Koszovó felső légterének ellenőrzésére és a (polgári légi) forgalom irányítására, amelyet jelenleg az atlanti szövetség lát el.

Fotó: Kovács Attila (MTI)