Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Robbantani mindenki tud – egyszer”

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. október 21. 10:11

A MH Központi Kiképző Bázis Mecséri János Kiképző Osztály alapfeladata a Szentendrére bevonuló szerződéses legénységi állományú katonák alapkiképzésének végrehajtása. A három hónap során a katonák robbantási foglalkozásokon is részt vesznek, amelynek biztonságos lebonyolításához szükséges a kiképzők szakmai felkészültségének karbantartása.

Ennek érdekében minden évben sor kerül a kiképzők módszertani felkészítésére, mely alkalmassá teszi őket a robbantási foglalkozások felelősségteljes levezetésére és az új ismeretek elsajátítására.
A módszertani felkészítés egyaránt fontos része az elméleti oktatás és a gyakorlati feladat- végrehajtás. A kiképzők az elméleti foglalkozáson a legfontosabb témaköröket ismételték át, mint például a robbantási munkák során betartandó biztonsági rendszabályok, robbanóanyag-és gyújtószer ismeret, valamint a gyújtás (iniciálás) módjai és eszközei.

Az október 15-i gyakorlati felkészítésen Korcsog László mk. alezredes, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola megbízott igazgatója, a foglalkozás vezetője hangsúlyozta: „Robbantani mindenki tud- egyszer. Minket az különböztet meg másoktól, hogy akkor és annyiszor robbantunk biztonságosan, ahányszor akarunk." A módszertani felkészítésen részt vevő tizenöt katona feladata szerelt gyutacs és töltet, valamint robbanó zsinóros és villamos gyújtóhálózatok készítése, robbantása volt.

A kiképzők a felkészítést követően, október 19-én, írásbeli vizsgán adtak számot tudásukról. A szakképesítés megszerzése után képessé válnak arra, hogy az alapkiképzésen részt vevő katonák precizitást, komoly odafigyelést igénylő robbantási foglalkozásait végrehajtsák.

1595892643