Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantás!!!

Szöveg: Juhász László szds. |  2010. szeptember 2. 9:43

Az éves kiképzési tervnek megfelelően robbantási kiképzést hajtott végre a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt állománya. A négy napos kiképzés folyamán először a végrehajtáshoz szükséges elméleti ismereteit szerezték meg a katonák, majd ezt követte a robbantás végrehajtása az alakulat hékédi gyakorlóterén. A kiképzés vizsgával zárult.

A minden esztendőben végrehajtott foglalkozás rutinszerű feladat a több éve szolgáló szerződéses állomány számára. Az elmúlt időszakban egyenruhát öltött katonák izgalma azonban szinte tapintható volt és felfokozta a hangulatot. Számukra a gyakorlótér kellemetlenül csípős, hideg szelét is elnyomta a tűzzel való gyújtás okozta izgalom. A biztonsági rendszabályok ismertetése és a szabályok visszakérdezése után, három foglalkozási helyen gyakorolták be az egyes részfeladatokat.

Az időzített gyújtózsinór szabályos vágásának elsajátítása mellett a foglalkozásvezető ismertette, majd végrehajtotta a gyújtózsinór kalibrálását. Mindez  azt jelenti, hogy minden egyes gyújtózsinór-tekercsből levágnak egy darabot, hogy úgynevezett próbagyújtás során ellenőrizzék az égési folyamatot. Normál esetben, egy 60 centiméteres gyújtózsinór darabon az égés 60-70 másodperc alatt fut végig. Amennyiben az égés ideje ennél hosszabb, vagy rövidebb, az adott tekercset nem lehet felhasználni.

 

A szerelt gyutacs készítése és robbantása után, a szerelt töltet készítése jelentette a robbantás utolsó fázisát. A szerelt gyutacsra 75 grammos TNT préstestet helyezett minden kiképzendő katona. A szakszerű végrehajtás eredménye a látványos robbanás volt, melyet a biztonsági távolságon kívül figyelhették az izgatott katonák. Az első robbantásaik végeztével a közelmúltban szolgálatba állt állomány büszkén osztotta meg egymással az élményeket.

Izgultam, amíg sikerült meggyújtani a gyújtózsinórt, de nagyon jó érzés volt mikor az én töltetem is felrobbant a többivel együtt – volt hallható nem egy helyen a beszélgetés. A robbantási terület ellenőrzése után a foglalkozás eredményesen és legfőképpen balesetmentesen ért véget. 

 

Fotó: A szerző felvételei