Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantottak a Vattay területvédelmi ezred katonái

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 23. 8:37

Február 15-én robbantási foglalkozáson vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei zászlóaljainak katonái.

Robbantás16 (1 of 1)

„A műszaki kiképzés részeként robbantás foglalkozáson vettek részt a katonák, amely során egy utász szerelt töltetet robbantottak fel. A foglalkozások közül az első, alapvető fontosságú, a biztonsági rendszabályok oktatása, ahol a katonák megtanulják, milyen szabályokat kell betartani a kiképzési foglalkozás ideje alatt. Az anyagismeret során megismerik, milyen anyagokkal és eszközökkel hajtják végre a feladatot. Utána következik az időzített gyújtózsinór vágása, gyújtása, amelynek során a katonák azt gyakorolják, hogyan kell szabályszerűen levágni a gyújtózsinórt. A következő foglalkozási helyen a szerelt gyutacs készítését tanulják meg, ahol az időzített gyújtózsinóron kívül egy RG-gyutacsot is használnak. A harmadik foglalkozási helyen a szerelt töltet készítése történik, ahol a szerelt gyutacs kiegészül még egy 75 grammos trotil préstesttel, és azzal hajtják végre a robbantás foglalkozást” – mondta el Strisowszki Róbert önkéntes műveleti tartalékos őrnagy, a debreceni székhelyű 3. Területvédelmi Zászlóalj katonája a gyakorlat után.

Az egységes alapkiképzésen és önkéntes katonai szolgálaton résztvevők - összesen negyvenen - a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképző Bázis gyakorlóterén hajtották végre a kiképzési foglalkozást.