Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantottak az évforduló előestéjén

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 26. 7:41

Gyaníthatóan pokolgép okozta robbanás sebesített meg négy embert a katonai irányítás alatt álló Mianmar (egykori Burma) legnagyobb városában, Rangunban.

A robbanás a városházánál történt csütörtökön. Egy névtelenül nyilatkozó rendőr szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy egy kisebb pokolgép lépett működésbe. A detonációban egy férfi és három nő sebesült meg, de sebesüléseik nem tűnnek komolynak. A robbanás után felfegyverzett rendőrök és katonák azonnal lezárták a környéket.

A robbanás egy nappal a katonai junta által szétvert ranguni ellenzéki tüntetés egyéves évfordulója előtt történt. A katonaság tavalyi, szeptember 26-i és 27-i erőszakos tömegoszlatásának legalább 31 halálos áldozata volt. A buddhista szerzetesek a több évtizedes katonai uralom ellen tüntettek, a demonstrációk ugyancsak a ranguni városháza környékén zajlottak.

A véres hatósági fellépés egyéves évfordulója közeledtével Mianmar egykori fővárosában szokatlanul erős biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, felfegyverzett rendőrök és katonák járőröznek Rangun utcáin, a hatóságok közúti ellenőrző pontokat állítottak fel.