Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat gondoztak német katonák

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 26. 7:10

Két héten át dolgoztak Nagykanizsán a Német Hadisírgondozók Szövetségének tagjai magyar katonákkal, hogy rendbe hozzák a város temetőjében elhantolt második világháborús katonák sírkertjét.

A dél-zalai városba 15 évvel ezelőtt érkeztek először a német hadsereg katonái, hogy az addig meglehetősen elhanyagolt sírokat – közvetlenül a szovjet katonák temetője mellett – helyreállítsák. Azóta is rendszeresen visszajárnak, idén a szokásos takarítási, karbantartási feladatok mellett új járdaszakaszt is építettek a sírokhoz.

A 12 főből álló német csapatot irányító Uwe Weber főhadnagy elmondta: a nagykanizsai temetőben 481 elhunyt katona fekszik, többségük a német hadseregben harcolt, de vannak köztük magyarok is. Azt pedig még nem is tudták felmérni, hogy az első világégés után hány német katona földi maradványa került ebbe a temetőbe.

A kéthetes munkában a német egyenruhások mellett a magyar honvédség négy katonája segédkezett. A munka zárásaként csütörtökön katonai tiszteletadással és tábori lelkészi áldással koszorúzták meg a még korábban itt felállított emlékkeresztet.