Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai vadászgépek Venezuellában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 26. 7:04

Venezuelában jövőre várják az első kínai katonai kiképző repülőgépek érkezését, de ez az ügylet csak apró részlete a pénzügyi és energiaipari együttműködésre támaszkodó kétoldalú kapcsolatoknak – közölte csütörtökön, ötödik pekingi látogatása alkalmával Hugo Chávez venezuelai elnök.

A kemény baloldaliságáról ismert politikus elmondta, hogy az országa azért vásárol 24 darab K-8 típusú kínai repülőgépet, mert az ország ideológiai ellenlábasa, az Amerikai Egyesült Államok nem volt hajlandó alkatrészeket eladni a kiöregedett amerikai repülőgépekhez, emiatt pedig a pilóták az életüket kockáztatták.

Chávez kirohant a nemzetközi sajtó egyes orgánumai ellen, amiért a kelleténél többet beszélnek a két ország katonai kapcsolatairól, és kisebbíteni próbálják például a kereskedelem kapcsolatok jelentőségét. Leszögezte, hogy országa számára nem a katonai ügyletek a legfontosabbak, hanem a pénzügyi és az energetikai kérdések.

Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő azt hangoztatta, hogy Chávez mostani pekingi látogatása során szó sem volt katonai együttműködésről.

Címkékvadászgép