Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robert Gates Irakban: „Ha maradni kell, maradunk”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 8. 9:47

Az Obama-kormányzat az amerikai csapatok visszavonásának kijelölt határidején túl, december 31. után is Irakban állomásoztathat bizonyos számú katonát, ha az iraki kormány erre igényt tart – mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter április 7-i, csütörtöki iraki látogatásán.

Hozzátette, az irakiaknak mihamarabb dönteniük kell róla, hogy a Pentagon fel tudjon készülni a küldetés
meghosszabbítására. Hasznos lenne a mandátum meghosszabbítása, de az irakiakon múlik, hogy lesznek-e róla tárgyalások – mondta Gates a Bagdad melletti Liberty amerikai támaszponton tett látogatásán.

Az Egyesült Államok jelenleg 47 ezer katonát állomásoztat Irakban, és a kétoldalú megállapodás értelmében a tömeges csapatvisszavonás a nyár végén vagy kora ősszel veszi kezdetét, és december 31-ével ér véget.

Gates felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államoknak „sok kötelezettsége van": Irakon kívül nemcsak Afganisztánban és Líbiában, hanem Japánban is, ahol 19 hadihajója és mintegy 18 ezer katonája segédkezik a földrengés és a cunami, illetve az atomkatasztrófa okozta károk felszámolásában.

Gates követendő példának állította az iraki demokráciát az arab országokban lázongók elé. Mint mondta: nem minden tökéletes, de Irakban demokrácia van, és az embereknek vannak jogaik.

Az amerikai védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az arab országokban zajló felkelések elvonták a szakszolgálatok figyelmét a terrorizmus elleni harctól. A szélsőségesek valószínűleg kihasználják ezt a helyzetet, de – tette hozzá Gates – az Egyesült Államok segíteni fogja a térségbeli szövetséges országokat e veszély elhárításában.