Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haderő-átcsoportosítás Észak-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 8. 10:51

A szudáni kormánycsapatok jelentős erőt csoportosítottak át a szétválásra készülő északi és déli országrész között vitatott Abyei körzet közelébe – számolt be róla április 7-én, csütörtökön a Satellite Sentinel Project elnevezésű műholdas megfigyelő program, amelynek létrehozását George Clooney amerikai filmszínész kezdeményezte.

A műholdfelvételek tanúsága szerint a szudáni hadsereg egyebek között orosz gyártmányú T-55-ös páncélosokat és Mi-24-es harci helikoptereket vezényelt délre. Az egységek mintegy száz kilométerre foglaltak el állásokat Abyei határától. A Satellite Sentinel Project nemzetközi nyomásgyakorlást sürget Kartúmra a konfliktus elkerülése végett. Amennyiben áprilisban mégsem robbannának ki harcok, akkor egy időre megmenekülne Szudán a polgárháború kiújulásától, mivel májusban az esőzések már csaknem lehetetlenné teszik a nagyobb szabású csapatmozgásokat.

Szudán északi, arabizált muzulmán és déli, többnyire keresztény országrésze idén júliusban válik el hivatalosan egymástól, addig azonban ki kell jelölni közös határukat. Abyei hovatartozása ugyanakkor még nyitott kérdés. Eldöntésére népszavazást kellett volna tartani január 9-én. A lakosság másutt délen elsöprő többséggel megszavazta az elszakadást, Abyeiben azonban elmaradt a referendum, mivel Észak és Dél nem tudott megegyezni abban, hogy ki jogosult a voksolásra.

Az Észak az arabizált Miszerija törzset támogatja, amely abyei területen legelteti nyájait, míg a Dél az állandóan letelepedett földművelő Dinka Ngok törzs mögött áll.

A magát korábban Dárfúr és a szudáni emberi jogok ügyében elkötelező Clooney rávette az UNOSAT szakosított ENSZ-ügynökséget, valamint a Google és a Harvard Egyetem szakértőit, hogy műholdakkal ellenőrizzék az afrikai országot ötszáz kilométeres magasságból. A világ így 24 órán belül értesülhet mindenféle atrocitásról vagy akár csapatmozgásról, amelyek nyomon követhetők az UNOSAT honlapján.