Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A visegrádi országok vezérkarfőnöki tanácskozása

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 8. 11:15

A szlovákiai Liptószentmiklóson tartják megbeszélésüket a visegrádi együttműködés tagállamainak vezérkari főnökei. A ma kezdődő kétnapos tanácskozáson részt vesz dr. Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke – áll a Honvédelmi Minisztérium sajtóközleményében.

A Visegrádi Csoport idén emlékezik megalakulásának huszadik évfordulójára. Az euro-atlanti integráció segítésére létrehívott együttműködésben fontos szerepet játszanak a tagállamok katonai kapcsolatai, amelyek jelentős eredményeket hoztak a szövetségi rendszerek gyakorlatában és a kétoldalú közös munkában is.

A mostani tanácskozásukon a további együttműködés olyan kulcskérdéseit tárgyalják meg a katonai vezetők, mint a képességmegosztások lehetőségei, a válságreagáló műveletekben való közös tevékenység és egy közös V4 EU-harccsoport megvalósíthatósága. A tanácskozás egy részére meghívást kapott Hrihorij Pedcsenko vezérezredes, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka is, akivel a tagállamok és Ukrajna fegyveres erőinek konkrét együttműködési lehetőségeit egyeztetik, egyebek között a békeműveleti feladatvállalások terén. Fontos helyet kap a megbeszéléseken annak a kérdésnek a megvitatása is, hogy a gazdasági válság milyen hatást gyakorol a fegyveres erők helyzetére és feladataira.

A Honvéd Vezérkar delegációja aktív szerepvállalással készült a találkozóra. Több referátumot is tartanak a magyar résztvevők, egyebek között a válságreagáló műveletekben végzett munkáról valamint a tagállamok további együttműködése és a közös EU harccsoport létrehozása lehetőségeiről.

(Honvédelmi Minisztérium, Honvéd Vezérkar)