Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez volt, ez lesz…

Szöveg: Juhász László százados |  2011. április 8. 11:59

„Változatlan és örök csak egy marad, a műszakiak hagyományos fanatikus és bátor szíve, amely legyőz mindent.” (Jacobi Ágost utászezredes, 1938) „A múlt tapasztalatán kell a jövőt tervezni!” Ezen gondolatok szellemében rendezték meg április 5-én Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél a parancsnok 2010. évi értékelő, és 2011. évi feladatszabó értekezletét.

A rendezvényen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

„ … a szívekben és a lelkekben is összekötött valamit …". Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Kolontáron elhangzott mondatával kezdte Nyers József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka a 2010. évre való visszatekintését. Kiemelte: a vörösiszap-katasztrófa felszámolásában való részvétel olyan feladatot volt, amely országos elismerést szerzett az alakulatnak, és a műszaki szakmának. Az alakulat katonái kiélezett helyzetben, veszélyes környezetben bizonyították rátermettségüket, áldozatkészségüket és szakmai hozzáértésüket. Ennek során megépítettek és fenntartottak két darab TMM-3 ideiglenes nyompályás fémszerkezetű hidat, és egy végleges, vegyes szerkezetű hidat Kolontáron.

A parancsnok hozzátette: az alakulat zászlóaljból ezreddé történő átalakulása kiemelt jelentőségű esemény volt az elmúlt évben.

Nyers ezredes hangsúlyozta, a két NATO felajánlott alegység – a vegyes hídépítő század, valamint a víztisztító század – folyamatosan fenntartotta  alkalmazási készenlétét. Erről NATO- és nemzeti CREVAL ellenőrzésen is számot adtak. A szentesi katonák mindezek mellett részt vettek az NRF készenléti szolgálat ellátásában, valamint az észak-magyarországi árvízvédelmi feladatokban is. Ezt a képességét a Szentesen megrendezett, TISZA-2010 elnevezésű, magyar-román-szerb katasztrófavédelmi gyakorlaton, nemzetközi együttműködésben is bizonyította az ezred állománya.

A 2011-es évről szólva elhangzott: a legfontosabb, hogy teljesítsék az előírt feladatokat, mégpedig átgondolt és hatékony gazdálkodással. 

Kovács József vezérőrnagy hozzászólásában megköszönte a szentesi katonák elmúlt évben végzett munkáját, majd beszélt az alakulat előtt álló idei teendőkről is.

„A műszaki katonákra, a szentesi katonákra mindig is jellemző volt a becsületes helytállás, az odaadó munkavégzés. Ennek a kitartó munkának az eredménye lett, hogy 2010 évben a műszaki zászlóalj, műszaki ezreddé válhatott" – mondta értékelésében Benkő Tibor vezérezredes.

A Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: „önkéntes haderőben, önkéntes katonák vagyunk, teljesíteni kell a kötelességeinket. Nincs különbség, és nincs kivétel, mindenkire egyformán vonatkoznak a követelmények. Ehhez a laktanyákat fenn kell tartani, és fontos a fegyverzet, a felszerelés modernizálása."


 Fotó: A szerző felvételei